8 de nov. 2011

VI CONGRÉS EXCURSIONISTA CATALÀ


El 1911, fa cent anys, Lleida celebrava el Primer Congrés Excursionista català.

El dissabte 5 de novembre del 2011, la mateixa ciutat commemorava l'efemèride inaugurant el VI Congrés que es realitzarà el dies 12 i 13 al Barcelona.

El Centre Excursionista de Lleida va voler contribuir a la data històrica programant un seguit actes on es mostrés la vitalitat de l'excursionisme i de les activitats de muntanya. 
Els actes centrals foren: exposició " La Lleida del primer Congrés Excursionista",  visita guiada al Turó de la Seu Vella, descoberta de la placa- 'Rosa dels vents' a l'esplanada del Castell del Rei i  la conferència de l'escriptor pallarès Pep Coll. 
Tot plegat amb la presència d'autoritats de la ciutat, així com un bon grups de socis del CEL i amants de la muntanya d'arreu de Catalunya.

Cliqueu  Blog CEL Notícia de la inauguració del Congrés

Podeu llegir el Text d'en Pep Coll en l'acte inaugural del Congrés

Reproduïm un breu fragment de les paraules d'en Pep Coll, que va donar una visió rica i plena d'humor  de l'excursionisme en el present, passat i futur.

I parlant de pobles, també la relació entre les ciutats i les zones rurals ha canviat, i segurament hauria de canviar més. L’excursionisme és un fenomen que té un origen urbà. A principis del segle XX, els excursionistes de Barcelona o de Lleida arribaven en un poblet dels Pirineus, com qui desembarca en una illa d’indígenes. Indígenes però, que ignoraven els indrets més espectaculars del territori. Els nadius miraven amb curiositat aquells forasters carregat de motxilles, com si fossin marcians. “Al capdamunt de la penya voleu puiar? remugava el pastor “Que se us hi perdut allà dalt?”

Moment de la descoberta de la 'Rosa dels vents'