29 d’ag. 2012

TUNDRA I GEL AL SUD DE GROENLÀNDIA (II)

Església Quassiarsuq
Reconstrucció de primera església cristiana del continent americà en època vikinga
Groenlàndia (Kalaallisut Nanatt o terra dels inuits), malgrat la seva inhòspita geografia i meteorologia, ha estat un espai d'assentaments humans diversos.

Històricament, i possiblement, fou l'estat més antic del continent americà amb la colonització vikinga d'Eric el Roig a partir del segle X.
Però els vikings no foren un poble capaç d'adaptar-se al medi i abandonaren l'illa cinc segles després.


En canvi, els inuits (Kallaallisut), durant segles i per diversos grups ètnics, han estat els seus pobladors. La seva capacitat de desenvolupar una forma de vida basada en la pesca, i no en l'agricultura com els vikings, els convertí en la cultura autòctona que han iniciat, fa unes dècades, una nova adaptació als canvis naturals i a la modernització que alteren el seu entorn.

Leif Eriksson
Estàtua de Leif Eriksson, fill d'Eric el Roig, a Qassiarsuq; primer en colonitzar el nord del continent americà en el segle X

La nostra estada consistir en realitzar quatre dies de caminada i dos de caic (per cert paraula inuit) per les terres de Mellem (terres del mig) i Tasiusaq (zona en forma de llac) vora de l' antiga capital vikinga (Brattahlid) avui en dia Qassiarsuq o terra de pendents.


En un vol de tres hores des de Reykyavik, l'aterratge a Narsarsuaq  resulta d'una espectacularitat imponent; el petit avió sobrevola, durant un quart d'hora, part de l'indlandis i les geleres properes per encertar una pista reduïda que acaba vora el friord.

Imatge des de l'avió de l'Indlandis
Els mitjans de transport són  ben complicats en tota l'illa;  la seva geografia, formada per fiords,  geleres i muntanyes, fan que el transport per terra sigui quasi inexistent. Així,  els mitjans més comuns són l'avió, helicòpter i barques petites i de tota mena. L'aeroport internacional de Narsarsuaq, antiga base militar americana de la Segona Guerra Mundial i Guerra Freda, és doncs un punt fonamental en les comunicacions al sud de territori.

Més lectura en l'entrada següent