30 de jul. 2015

TRESCANT PER ISLÀNDIA: Lamdmannalaugar- Skógar

Catalogar els viatges i les regions del planeta és una pràctica recurrent. Trobaríem multitud de reculls dels millors trekkings del món, però crec aquesta és una qüestió molt personal, valorant les impressions que ens pot donar un viatge. La bellesa i diversitat de paisatges del nostre planeta fan complicat realitzar valoracions absolutes.
Així, caminar pausadament entre paisatges i natures magnífiques és una experiència difícil de transmetre, i per tant molt pròpia.
Descens cap al llac Alfatavan

Islàndia és, avui en dia, un país que atreu gran quantitat de turisme, essent aquesta una activitat econòmica de primer ordre.  L'illa, en si, amaga indrets on la natura demostra la seva gran força: volcans actius, tundra, neu, geleres, guèisers, llacs, rius, cascades, fiords,.. en són protagonistes. I diuen que, en aquest país, hi ha un dels treks més interessants ('millors') del món; i així deu ser.
Caminar els 6 dies del trek de Landmannalaugar (les piscines de la gent) a Skógar (boscos) és transitar per espais de gran bellesa, on els volcans produeixen immenses geleres, que comencen a visualitzar-se quilòmetres abans, i que es converteixen en ferrotges rius que han forjat, durant segles, barrancs profunds amb magnífiques cascades.  
 La ruta és força concorreguda, bé en els petits refugis equipats per fer-se el menjar i obtenir aigua o bé en tenda. La dificultat és quasi inexistent tret d'haver de travessar, per tres cops, els rius d'aigua gelada i els 80 quilòmetres que cal fer en els sis dies.
 
Aquest estiu ha estat extraordinari per la presència de la neu en quasi quatre jornades; a l'hivern ha nevat molt i la neu s'ha mantingut més del que és habitual; aquest fet ha donat al paisatge un punt especial.
Un altre aspecte a tenir en compte és la meteorologia; tot i que l'estiu el temps ha de ser millor que la resta de l'any, per les nevades importants a tota l'illa, la pluja i, sobretot, el vent resulten elements persistents, i en moments incomodant la travessa.

Refugi Emstrur
Volcà i gelera de l'Eyjafjallajokull mostra els materials que va expulsar en l'erupció de l'abril del 2010

Destacar la cinquena etapa, la de més desnivell i més exigent, per fet de travessar entre les geleres del volcans actius Eyjafjallajökull (illa de les muntanyes)
i   Myrdalsjökull (capa de gel).
La jornada comença a Thormörk travessant una àrea de muntanyes de formacions estranyes i vessants verdoses per accedir a un altiplà des d'on les geleres  es poden observar amb la seva magnítud.

 Cartell il.lustrant, en vermell, les restes de l'erupció del 2010 
 
 Ràpidament  s'entra a la gelera i a la zona que uneix els dos volcans i que mostra les cendres de la gran erupció de l'Eyjafjalla la primavera del 2010.
1000 metres de desnivell que s'han  baixar en la jornada següent fins a la vora del gran oceà.

 

Riu, barranc i cascades del Skogá que neix de les geleres de l'Eyjafjalla.
Un esplèndit trek guiat per d'en David de Tierras Polares,
aquí donem les gràcies des d'aquest petita finestre al món.

2 comentaris:

Magda ha dit...

😁😁Que bonic!! Com heu disfrutat!! Una abraçada!!
Magda

David Sancho ha dit...

Molt xulo. No hi he estat mai però crec que Islàndia té un dels paisatges més originals del planeta.