27 d’ag. 2015

VIATGE AL 1944: Normàndia, sector d'Omaha (III)

Avui en dia, la platja d'Omaha a St. Laurent sur Mer i Les Braves
A St. Laurent sur Mer, la platja d'Omaha és, avui en dia, un lloc tranquil de llarga i immensa platja, però el 6 de juny de 1944 fou per les tropes nordamericanes un indret infernal. Malgrat els bombardejos previs, les bateries alemanyes foren capaces d'abatre milers de soldats, fent impossible consolidar ràpidament el cap de pont.

Cal esmentar que en una de les primeres onades de soldats, desembarcà Robert Capa que, com a fotoperiodista, cobria el conflicte com ho havia fet en la Guerra Civil Espanyola; la cruesa de l'acció devia ser terrible; només se'n conserven una desena d'imatges.
Després del conflicte, erigit amb vistes a la platja, s'ubicà el cementiri nordamericà de Colleville sur Mer. Un impressionant espai, molt visitat i territori americà a França, on descansen les restes de quasi 10.000 soldats americans morts en les diverses accions a Normàndia.

 Destacar la gran quantitat de memorials nordamericans, sobretot en els sectors de la platja d'Utah i Omaha on van combatre les seves tropes.
Un altre punt destacat fou la Pointe du Hoc; avui en dia amb restes de bateries i terreny  bombardejat;  aquí un grup de Rangers americans van haver d'escalar el penyasegat per trobar la zona de bateries alemanyes quasi desmantelades, quedant però encerclats; de 225 Rangers en van sobreviure 90.