27 d’ag. 2015

VIATGE AL 1944: Normàndia, sector d'Utah (II)


La Platja d'Utah (La Madeleine)
fou una de les primeres a rebre els soldats aliats, a les 6'30, del 6 de juny.
Una fita quilomètrica indica aquest fet, i marca l'inici de la Voie de la Liberté actual de la ruta que seguiren els exèrcits del General Patton aquell estiu del 1944.

En la mateixa platja es pot visitar  un museu, un memorial i pocs vestigis alemanys.
 
A l'altre extrem de la platja, un memorial recorda al General Leclerc i les tropes de la França lliure (2a. Divisió blindada) que van desembarcar a Utah l'1 d'agost. Entre ells, La Nueve formada per 160 exiliats republicans, els primers en arribar al París ocupat.                            
Vitrall de l'església de St. Mère Eglise

La petita població de Sainte Mère Eglise s'ha convertit en un lloc de visita obligada a Normàndia. 

Situada a pocs quilòmetres de la platja d'Utah, va ser el primer poble alliberat per les tropes nordamericanes. Un Museu Airbone, l'església i el memorial als paracaigudistes rememoren els aspectes més destacats d'aquelles dates.





L'església de St. Mère recrea l'episodi viscut pel soldat John Steele,
tot i que el fet s'esdevingué en un altre cantó de l'edifici.

La veritat és que, a un observador crític, t'invadeixen sensacions contradictòries; fa 71 anys pobles, ciutats, camps, soldats i també població civil vivien un incommensurable patiment provocat per l'ambició humana que contrasta amb la presència del turista actual, avit de sensacions, però sobretot d'entreteniment. Malgrat això, val la pena continuar coneixent i prenent consciència de com la 'història, sovint, marca la vida de les persones i els països de forma irremediable'.