29 d’ag. 2016

VIATGE A LES 4 LAPÒNIES (V)

Kandalakxa
LA LAPÒNIA RUSSA
La península de Kola, situada al nord-oest de Rússia, és territori sami, tot i que no són reconeguts per l'estat rus. Els límits geogràfics de la península són la Mar Blanca, al sud-est, i el Mar de Barentsz (Oceà Glacial àrtic), al nord, i per damunt del paral·lel 66. El seu paisatge està dominat per la taigà i un hivern extremadament riguròs.
Viatjar per Rússia és entrar en un altre món. Passar la frontera ja resultà uns moments complexos, afegit a la dificultat que Finlàndia ha tancat una dels seus punts fronterers més accessibles per frenar l'entrada de refugiats. Així cal accedir-hi per una pista de terra de 140 quilòmetres passant pel Parc Nacional de Paanajarvi (República russa de Carèlia) i arribant a la ciutat de Kandalakxa, a la desembocadura del riu Niva (paraula sami) i la vora de la Mar Blanca.

Mar blanc i el golf de Kandalakxa
Interessant un petit recorregut per la costa pròxima de la ciutat amb assentaments arqueològics i gaudint de la immensitat del golf.
Avui en dia, aquesta zona de Rússia va despertant al turisme (Kola Travel), sobretot interior explotant la riquesa natural de la Lapònia; així es van formant projectes, com granges de Huskys siberians per realitzar activitats en la natura, com ja existeixen a Finlàndia. La zona amb més potencial és Lovozero al centre de la península, on també hi ha un museu sami.

La ciutat més important de la Lapònia russa és Múrmansk, junt a Tromso, la més poblada més enllà del cercle polar àrtic i situada a la vora del mar de Barentzs, en un espai on el mar no es gela degut a la influència de la corrent càlida atlàntica.

Fundada al 1915 ha estat un punt essencial en la història russa del segle XX al convertir-se en el port econòmic i militar més important en el període soviètic en aquella latitud. Amb ferrocarril es transporta grans quantitat de carbó i ha estat, i és, base pels vaixells trencaglaç que dominen aquesta part de l'oceà glacial àrtic des dels anys 50.
El primer trencaglaç nuclear 'Lenin' s'ha convertit en un museu, ubicat al port, explicat per guies entusiastes. El vaixell, ara desarmat, constitueix un testimoni de la força militar i econòmica de la Unió Soviètica en plena  la Guerra Freda.
Sala de control del 'Lenin'

La ciutat jugà un paper estratègic durant la II Guerra Mundial, sofrint una gran destrucció. Els memorials en són una mostra evident. La gegantina estàtua Alioixa (nom del protagonista del Germans Karamazov de Dostoiesvki), construïda al 1985, commemora el sacrifici de la ciutat durant el gran conflicte.
Alioixa, estàtua de soldat soviètic, vigilant occident
En la ciutat contrasta encara el simbolisme de l'època soviètica i els vells edificis de pisos mal preservats amb les botigues i restaurants de marques capitalistes, les obres de rehabilitació de places i els bons cotxes.

Vestigis de l'època soviètica
Un dels espais de la ciutat és el 'Memorial als mariners mort en temps de pau', on també s'ha ubicat el memorial a la tragèdia del submari nuclear K-141 Kursk succeït el 12 d'agost de 2000, ara fa 16 anys
Memorial als mariners morts en temps de pau
Acte 12 d'agost recordant les víctimes del Kursk
La visita a la Rússia lapona tot un enorme contrast tot considerant la gran superpotència que va ser i que vols continuar essent. Entre el present i el passat.