21 de set. 2017

BTT PER LA RUTA DE LES COLÒNIES TÈXTILS DEL LLOBREGAT

Via verde sortint de Berga
Que el territori pot ser com un museu a l'aire lliure és una evidència que poques vegades reconeixem. 
Un dels tres túnels de la Via verde entre Berga i la Colònia de Cal Rosal (Olvan)
Aquesta premissa és ben clara al llarg d'alguns dels rius de Catalunya, ja sigui per la seva importància industrial (Ter, Llobregat, Cardener..) com hidroelèctica (Noguera Pallaresa, Ebre, Segre,..)
Església de St. Vicenç  d'Obiols
Així, combinar esport, natura i història és la principal atracció de la ruta de les colònies tèxtils del riu Llobregat. El GR 270 n'és l'eix vertebrador, però cal realitzar algunes variants per fer trams més ciclable i recórrer els 40 quilòmetres que separen Berga de Balsareny. 
Cal Rosal, tancada però activa com espai cultural.
En l'època de la industrialització catalana del segle XIX, els rius de la Catalunya central es convertiren en un espai idoni per instal.lar un nou model d'indústries tèxtils: les colònies. 
A partir de 1860, el desenvolupament econòmic va requerir buscar fàbriques que abaratissin costos i utilitzés una energia que no fos el carbó. 
Barcelona mantingué la seva producció industrial amb els sistemes de vapors; però les comarques centrals, rurals fins ara, foren la localització ideal per instal.lar fàbriques mogudes per l'energia hidràulica.
Travessant la riera de Merlés
Més d'un centenar de colònies tèxtils es convertiren en el motor econòmic de Catalunya des de finals del segle XIX i tot el segle XX.
                                   Església de St. Esteve a la Colònia Soldevila
Aquestes centres de producció tèxtil van requerir fundar verdaders pobles, amb tots els seus serveis bàsics inclosos, esdevenint colònies industrials on els obrers hi vivien i treballaven. 
                                                                                 Prop de Balsareny

Avui en dia, aquestes grans colònies resten com un testimoni enhexorable del passat social i econòmic, essent una gran lliçó de la història que no podem oblidar.
Resclosa
Per tant, ciclar des de Berga a Balsareny és fer una gran visita a la desena de colònies que s'ubicaren i funcionaren, fa més de 100 anys, al llarg d'aquests trams del riu Llobregat: Cal Rosal, Can Vidal, Can Marçal,.... 
Una gran mostra de l'arquitectura industrial catalana, que també permet rodar a la vora del riu, gaudint trams de via verda, pistes, senderons, camins, carretera i, així com boscos de ribera, sèquies, canals, rescloses, rieres, restes ferroviàries,... 

Així ho hem pogut viure la dotzena de companys i companyes del Centre Excursionista de Lleida en dia magnífic.



Powered by Wikiloc