8 de gen. 2018

RETROBANT CABO VERDE (II): l'illa de Fogo

Fugint de les illes de turisme de platja, com l'illa de Sal, obligat és una estada Fogo, situada a sotavent al sud-oest del país.  Caracteritzada pel seu enorme i alt volcà amb 2829 metres d'alçada, encara avui actiu.

Visió del cràter des dels 2700 metres.
L'oportunitat de pujar al Pico do Volcan o Pico Fogo és una gran vivència per obtenir unes grans vistes de la seva extraordinària caldera, de 9 quilòmetres de diàmetre i 1000 metres d'alçada, el seu cràter de 150 metres de fons i, sobretot, observar els efectes de la seva darrera erupció.                           
          

La seva ascensió no té difícultat, excepte els 1000 metres de desnivell a superar.
Els darrers 100 metres, és una fàcil grimpada, on hi ha col.locada una sirga per assegurar els passos, i en pocs metres una visió única: l'oceà, la caldera i les illes de Sao Antao i Santiago.  

El descens ràpit i divertit sobre la cendra i escòria de lava que cobreix tota la muntanya, fins el punt de sortida a Cha das Caldeires


El microclima que existeix en la caldera ha permés, al llarg d'anys, desenvolupar un cert conreu de vinya i una producció modesta de vi en una economia cooperativa.
Però la fúria del volcà no deixa de fer-se present; l'erupció del 23 de novembre 2014 al 7 de febrer del 2015 va devastar els pobles de Portela i Bangeira.  Recórrer els antics carrers és d'un efecte impressionant; la força del magma i lava obligà a evacuar les 1500 persones de la zona, salvant les vides, però no cases i conreus.
Tot i així, poc a poc, la població ha anat retornant i va reconstruint l'indret; només aquesta és la seva terra.

I per completar l'estada, i conèixer racons del Parc Natural, una bona ruta de senders porta a la part nord-est de l'illa.
Més de 1200 metres de desnivell fins a Mosteiros entre boscos de pins, equaliptus,... i sobretot cafetals, bananers, arbre de papaies, mangos,...