14 de gen. 2018

RETROBANT CABO VERDE (i III): l'illa de Santiago

Cada una de les illes de Cabo Verde té caràcter propi, tot i que totes tenen un orígen volcànic. L'illa de Santiago és la més gran i més poblada; en ella es localitza la capital de país, Praia.
Històricament, fou un enclavament molt important durant l`època del tràfic d'esclaus i el comerç triangular. Destacar la fortalesa declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, Cidade Velha.
Platja i port de Tarrafal, al nord de l'illa.
Santiago manté un destacada activitat econòmica basada  en la pesca, l'agricultura i manofactura. 

Geogràficament i geològica és ben característica del que és la Macaronèsia: gran valls i barrancades que baixen de les serres, d'alçada al voltant dels 1000 metres, que travessen el territori com una columna vertebral.
Els Parcs naturals de Rui Vaz e Pico Antònia, així com el de Serra Malagueta en són ben representatius.
La diversitat natural d'aquest espais resulten prou interessant, amb espècies, algunes endèmiques, d'animals, especialment d'aus, i vegetals en aquest clima subtropical. 
Martí caçador
Preciós  Alció Capgrís o Halcyon Leucocephala


Caminar pels senders dels parc naturals és conèixer una realitat austera i, sovint, al limit de la pobresa de la seva població.
Terres i camps fèrtils a Rui Vaz castigades per la sequera extrema de l'any 2017.
Malauradament, l'any 2017 ha estat  extremadament sec; l'estació plujosa, normalment dels mesos d'estiu, no ha estat gens generosa, fet que ha provocat que els camps no hagin pogut estar conreats. Impressiona veure'ls preparats, i esperant l'aigua que no arriba.
 Senderó a la serra Malagueta
Tot i així, encara persisteixen les valls i barrancades on l'aigua hi és més presents; en quasi oassis, la vegetació i els conreus ofereixen  una certa capacitat productora d'aliments determinants per la subsistència.



AnAn 
Destaca trobar restes d'antigues premses de canya de sucre, producte prou important en aquest indrets, encara avui en dia.
Costa i coves d'Aguas Belas, prop de Ribeira de Barca, a l'oest de l'illa.
Pesca a Ribeira de Barca.


Sens dubte, una intensa experiència en un racó de món no gens llunyà, tot i distant en realitat humana.
Hi vam ser el cap d'any del 2017 amb Bonviure trek.

I un gran luxe tenir la companyia d'Edy com a guia, capaç de transmetre l'essència del seu país, i la seves fortaleses.