25 d’oct. 2018

BTT RUTA DEL PAMANO: present i passat a Llessui

Temps era temps, la Vall d'Àssua fou un indret ben visitat per esquiadors i muntanyencs per gaudir de la seva estació d'esquí. Llessui, des de 1966 i fins 1987, disposava d'un espai esquiable, sovint amb bona neu, però a vegades amb condicions  extremes. Al peu de les serra dels Altars, i acompanyat pel gran Montsent de Pallars, les seves vistes eren, i són, insuperables amb la Pica d'Estats a l'horitzó.
Montsent de Pallars i el Montorroio
Malgrat tenir les instal.lacios abandonades, l'atractiu és inqüestionable en la vessant humana, natural i, fins i tot, literària. L'escriptor Jaume Cabré va situar la seva novel.la, 'Les Veus del Pamano' (2004), en aquest bell racó del Pallars. En l'escenari natural de Llessui, Cabré construí la seva narració on els  personatges viuen i sofreixen el seu destí en el context històric de postguerra, franquisme i transició. Una obra imprescindible de la necessària memòria històrica.
Serra dels Altars i vestigis de l'estació, al peu el barranc del Pamano.


Tots aquests atractius, mereixen una nova visita a la vall, ara per transitar amb Btt els 30 quilòmetres i 800 metres de desnivell de la ruta de Pamano, escenari del llibre de Cabré.

Montsent i el barranc del Pamano
La ruta circular té punt de partida i arriba al poble de Llessui (1400 m), ascendint per la pista en orientació nord-est els quasi 13 quilòmetres fins al Coll de Triador (2100 m), sota l'ombra del Montsent. El coll és un gran mirador de la capçalera de la vall de Filià a la Vall Fosca. Amb la mirada plena d'una magnífica visió muntanyenca, toca un bon descens per l'antiga estació, que en altres dècades hem tingut el luxe d'esquiar-la.
Grans instants i temps pels records en un racó del Pallars ineludible.
Pica d'Estats i Monteixo des de l'antiga estació
Magnífic recorregut gaudint a cop de pedal en un dia de tardor prou càlid, perfecte per reconèixer la Vall d'Àssua.


Vestigis de l'estació ja en unes condicions .....











Powered by Wikiloc