15 de gen. 2019

VIATGE AL SUD PATAGÒNIC (II): Parque Nacional de los Glaciares (Argentina)


Situada a més de 2000 quilòmetres de la capital argentina, Buenos Aires, es localitza el Parc nacional de los Glaciares, a la província de Santa Cruz. De gran importància mediambiental, fronterera amb la veïna Xile, és d'obligada visita, fent estada a les poblacions de Calafate i el Chaltén. 
Lago Argentino, gran massa d'aigua subsidiari del Perito Moreno.
Des de la Calafate, centre turístic de la regió, i recorrent les grans planures de pampa, de sobte comencem a reconèixer, en l'horitzó, la gran serralada granítica, d'on davallen les grans geleres que configuren el camp de gel patagònic.  Sorprén la presència dels llacs Argentino i Viedma subsidiaris de les geleres Perito Moreno i Viedma respectivament.
El cerro Chaltén (muntanya fumejant en llengua Tehuelche) o Fitz Roy (3405 m), així com l'esvelt i bellíssim Cerro Torre (31  ) en són els cims més emblemàtics que ja es poden albirar, amb permís de la metereologia, des del poble més jove del país: El Chalten, fundat  al 1985 per impulsar el poblament d'aquest indret davant el conflicte fronterer amb Xile.
                                                                  Gelera de Piedras Blanques
Avui en dia, el Chaltén és el punt de partida per realitzar bones caminades cap a la base dels cims i geleres. No en va es coneix com la capital nacional del 'trekking'.
Agulla Ponicenot i la gran paret granítica del Fitz Roy
Sense dubte caminar entre els boscos de lengas i prop dels cims és una gran experiència. Acampar al campament Poincenot, resguardat del vent, permet, en un  dia, apropar-se a la gelera de Piedras Blancas i a la Laguna de los tres.
Laguna Sucia, des de la Laguna de los Tres.