17 de des. 2019

CIMS DE LA GARROTXA

Panorama cap al mediterrani des del Puigsallança (1028 m)
La comarca de la Garrotxa és un gran reguitzell de boscos i cims, amb rutes de gran bellesa. Amagats en cada raconada, cal buscar sempre els accessos millors.
El primer seleccionat ha estat el Puigsallança, de només 1028 metres, que des de Mieres (a un poca distància d'Olot) una pista de 9 quilòmetres porta al coll de Finestres. De fet estem a la serra de Finestres, on es troba el santuari de St. Martí,  terra de carlins al segle XIX.
L'itinerari transita per boscos i carenes per on cal orientar-se buscant els camins poc fresats.
Al centre, Montmajor (1073 m)
En segon lloc, el Montmajor 1073 m). Des d'Oix, prop de Castellfollit de la Roca, cal rebuscar la pista que porta a St. Martí de Toralles.
L'ascens resultà entretingut, però gens llarg, fins al coll de la Bassa, per senderons de boscos d'alzines. Una breu i fàcil grimpadeta porta al cim.
Una gran talaia amb vistes al Canigó i capçalera d'Ulldeter.
I finalment, ja al límit del Ripollés, el Puig de Bestrecà, més modest encara, en un indret particular. La ruta passa pel mas Peirer i l'ermita romànica de St. Andreu.
Altra vegada senderons, que porten a una carena ben esvelta per arribar al cim, on hi va haver el castell de St. Jaume de Bastrecà, habitat fins al segle XV. 
En l'horitzó el Comanegra i el Canigó una mica més a prop.
Indrets màgics,  amb història i interessant patrimoni.
Tres 100 cims (ja quasi 200) per anar sumant, i per conèixer, sobretot, més i més territori. Un plaer.