31 d’ag. 2023

NEPAL: TREK PEL REGNE PROHIBIT DEL MUSTANG (I)

                                         Annapurna, Tilicho i Nilgiri

Fins l'any 1992 el Regne del Mustang o de Lo (en tibetà) era una terra prohibida als visitants. Hores d'ara cal un permís especial per entrar-hi, restringit a unes 1000 persones l'any i a un preu considerable.

El Dhaulagiri (8.167 m), 7è cim més alt del la terra
Trescar per les terres del Mustang és viatjar a un dels territoris més remots del Nepal, al nord dels gran massís de l'Annapurna i del Dhaulagiri. 

Khali Gandaki prop de Chele
Geogràficament, vertebrat pel riu Khali Gandaki, afluent del Ganges, ha forjat una terra dura, austera, àrida,... Situada en la plataforma de l'altiplà del Tibet, limita amb els cims més alts de l'Himàlaia. 

La immensitat de l'espai fa de la vall del Khali Gandaki la més profunda de la terra; els 2000 metres per on transita el riu contrasta amb els 8000 metres de l'Annapurna i el Dhaulagiri.
Viatjar al Nepal a l'estiu, es trobar un país en plena estació humida. El monsó dificulta els trasllats amb avió i per terra. De fet, no és una bona època per recórrer els camins. 
Tot i així, si ho hauria de ser, i ho és,  en el regne del Mustang, protegit l'Annapurna i el Dhaulagiri. 
Però, el canvi climàtic està provocant que les pluges superin els seus límits i acabin afectant l'Alt Mustang. Hi ha afectacions però superables per la bona feina dels guies (obligatori contractar-ne), però que endureixen la vida dels seus habitants.

           Terres baixes del Khali Gandaki i un fonamental i vertiginós pont  en un país com el Nepal
Des de Kathmandú, cal viatjar a Pokhara i d'allí a Jomson, població al peu del Dhaulagiri i punt central també del clàssic Trek de l'Annapurna

Les pluges acaben afectant els horaris dels vols i el viatge en cotxe s'ha de realitzar per carreteres de terra on les esllavissades, de tota mena, i l'augment de curs dels rius es generalitzen. Una bona experiència en un país de natura desfermada on la supervivència de la població resultà ser una gran lliçó de vida.