5 de set. 2023

NEPAL: TREK PEL REGNE PROHIBIT DEL MUSTANG (II)

                                         Xortens (estupa en tibetà) a l'entrada de Tetang
 El regne del Mustang està situat en els límits geogràfics de l'altiplà de Tibet i de la gran serralada de l'Himàlaia. L'Annapurna, el Dhaulagiri i el riu Khali Gandaki són ommipresents i vertebren els seus aspectes físics. La seva població és d'ètnia tibetana i de religió budista. 


Visitar el regne i caminar per l'Alt Mustang és penetrar en un espai immens, grandiós,... És traslladar-se a un temps remot on la vida de la població resulta un exemple de supervivència. Els petits llogarets situats arran de rius, aprofitant la terra  fèrtil que permet una forma de vida austera.
Tot i així, l'obertura del regne al turisme (restringida a uns milers se visitants) i la construcció d'una pista de terra des de la frontera xinesa (tibetana) estan transformant la regió. 
                   
 Nilgiri des de Syanboche, en el massís de l'Annapurna
No farem una descripció del 10 dies de ruta que suposa caminar pel Mustang. Trobareu diversitat d'informació. Ens limitarem a remarcar alguns aspectes que creiem destacable.
Cal arribar a Jomson després de volar a Pokhara, si el temps ho permet; i viatjar per terra, ja que l'aeroport de Jomson enguany no estava obert. El trasllat per terra resulta penós i exigent (degut a les pluges monsòniques), però permet conèixer el Nepal amb tota la seva dimensió; des de les zones baixes de clima subtropical fins a l'alt Mustang. 

                           Tilicho i Annapurna 

El trek es realitza en jornades de 5 a 7 hores, sempre caminant a més de 3000 metres d'alçada, per la qual cosa cal fer una breu però bona aclimatació. 


Malgrat els núvols i la pluja en les terres baixes del Mustang, el panorama és insuperable. Des dels 2000 metres de Jomson als 4200 metres, dels diversos colls a superar, es gaudeix d'un espai extraordinari: les terres àrides, els profunds barrancs, els estiatges del rius, les poblacions i els seus conreus, els vertiginosos ponts tibetans, els monestirs, els cims de 6000 metres de les terres altes, els 7000  com el Nilgiri, els 8000's dels grans l'Annapurna i Dhaulagiri,..

      Lo Mantang,  a 25 quilòmetres de la frontera tibetana, i la Mustang Himal amb cims de 6000 metres
Tot plegat, un mosaic de paisatges i de vida que sorprèn i resulta un espectacle interessant. Potser no és un trek clàssic al Nepal, de grans muntanyes, però sí un espai de contrastos  en un món aïllat i aspre de vida.