6 de set. 2023

NEPAL: EL REGNE PROHIBIT DEL MUSTANG (III)

              Carreró de Lo Mantang, capital del regne del Mustang (Foto Rocio)
 El moment culminant de la caminada és la ciutat de Lo Mantang, capital del regne fundat al 1380. Potser alguns coneixereu les exploracions de l'antropòleg francès Michel Piessel en els anys 60.
Peissel obtingué permís per visitar el Mustang l'any 1964 en el seu projecte d'exploració de terres desconegudes (Bhutan, Ladakh, Tibet,..). El llibre és un bon exemple de llibre d'experiències viatgeres en el segle passat. Lectura recomanable per apropar-se també al Mustang, la seva història i vida social d'un regne feudal ancestral.
                        Plaça principal del Lo Mantang i el seu Palau Reial
La ciutat Lo Mantang és un amalgama de carrerons i cases en un laberint fortificat i protegit des de temps immemorials. Tot i que Mustang pertany al Nepal, encara resten  estructures feudals i existeix el poder de les principals famílies feudals. 

Avui en dia, encara amb forces reminiscències de vida tradicional, el regne i la capital poc a poc es veu abocada al turisme; certament les dificultats d'arribar al Mustang i la duresa del seu hivern anirà limitant l'arribada massiva de visitants.

La ciutat està situada en un entorn geogràfic immens, prop del naixement del Khali Gandaki i a pocs quilòmetres de la frontera amb el Tibet. La nova carretera des de la frontera fa més permeable el regne a la influència xinesa.
 Població de Yara
Si en la primera part del trek es camina per la riba dreta del Khali Gandaki, ara toca retornar pel marge esquerra fins a Muntinakh i Jomson. Les principals poblacions són Yara i Tetang, lluny de la recent pista construïda.
                         Un dels molts pont que cal travessar
Aquestes etapes són prou interessants per reveure, a distància, la ruta ja recorreguda al voltant del Khali Gandaki, endinsar-se en poblacions encara més aïllades i observar més la grandiositat de l'espai.

                                       Vistes al Dhaulagiri
Malgrat els núvols i la proximitat del monsó les vistes cap als grans cims en són un bon espectacle.
                                              Nilgiri
                                Dhaulagiri i Tobuche
Arribant a Kagbeni, per iniciar el retorn a Jomson amb vehicle, els efectes del monsó es fan evidents 

Ruta acabada, pertoca ara una breu visita monsònica a Kathmandú