15 de jul. 2021

TRAVESSA CIRCULAR: llacs, collades i tresmils pirinencs (I)

                                             Infiernos i Ibones Azules
La travessa d'estiu enguany ha estat protagonitzada pels llacs que acompanyen els grans cims dels massisos del Garmo Negro, Infiernos, Balaitaouse i Gran Facha.

                                           Collada dels Infiernos.
Tornem al Pirineu aragonés, ara tancant un cicle iniciat fa dos anys: Tour del VignemaleVolta al Balaitouse.

                           Pujant al coll dels Infiernos amb el Vignemale de fons
Llacs, collades i tresmils emblemàtics han estat la companyia de cinc dies de travessa. El balneari de Panticosa (1630 m) és un bon punt de partida per l'activitat muntanyera de tota mena. Dues hores es necessiten per remuntar els 650 metres de desnivell fins al refugi de Bachimaña (2200 m).

                                   Collada dels Infiernos amb el pic i llac de Tebarray.
Durant 4 dies superarem quatre colls magnífics. Una primera etapa, recorregut pel sender del GR11, als colls dels Infiernos (2721 m) i de Tebarray (2771 m), i per fer el descens al refugi de Respumoso (2200 m).

                              Des del coll de Tebarray, els imponents pics dels Infiernos
La ruta voreja els ibones de Bachimaña, los  Azules i el de Tebarray; important fer atenció a la baixada del delicat pas de Tebarray cap a Liena del Cantal i el refugi, sobretot si hi ha neu.

Des del coll la visió del massís del Balaitouse i Frondielles és magnífica amb la seva cresta de Costerillou, de bons i grans records.
Ibon de Liena del Cantal i el massís
Un dels indrets de Pirineu, potser, més emblemàtics i màgics. Mai et pots cansar de revisitar aquests magnífics paratges.