15 d’oct. 2012

PIC D'ANIE, un cim fronterer

Pic d'Anie (2507 m), pujant des del coll de la Pierre de St. Martin



Octubre 2012

La vall del Roncal, al nord-est de Navarra, és una terra de gran riquesa històrica, humana i natural.
El seu paisatge es caracteritza per  la  verdor de les zones més baixes, on el bosc i el prat són els grans dominadors,  contrastant amb els  cims pirinencs rocosos i ben altius
Tenint com a punt de partida la població d'Isaba, és possible conèixer la muntanyes més properes i les més altes, i fins i tot arribar-se fins al poblet francés de Santa Engràcia per visitar La Verna, la cavitat més gran d'Europa, i la gorja de Kakueta.

En línia fronterera amb la regió francesa del Bearn  s'ubica el Pic Anie, una gran piràmide calcària de 2507 metres, resultant ser el  primer cim dels Pirineus atlàntics  que supera aquesta alçada;  diu la tradició popular que era la morada de la ninfa Maithagarri i que ha estat una muntanya sagrada pel poble basc, anomenant-la Auñamendi  (muntanya del cabrit)

La seva ascensió resulta atractiva i interessant ja que  transita per un extraordinari terreny càrstic, que esdevé un  laberint plagat de dolines i avencs, on més val no perdre l'orientació i el camí.
Entre 6 i 8 hores, depenent del ritme, els seus quasi 1000 metres de desnivell són una esplèndida ruta, sortint del coll de la Pierre de St. Martin, a 1760 metres, prop de l'antic refugi de Belagua.


Prop del coll de Pascamou, sota el cim d'Arlas.
Des del seu esvelt cim, el Pirineu mostra tota la seva grandiositat  i permet adonar-se com de diversa i magnífica és aquest serralada.

Més imatges i informació, cliqueu aquí