29 de jul. 2014

DOLOMITI, muntanyes imponents (i II)

Recorrent les posicions italianes de la Gran Guerra al Monte Piana 

Ara fa cent anys les Dolomites van ser protagonistes, no per la seva bellesa natural, sinó per l'impuls de la geografia i la història. Llarga frontera entre l'Imperi Austrohongarès i Itàlia, la Gran Guerra 1914-18 (primer episodi del que es podria denominar una gran guerra civil europea, esdevinguda mundial) convertí aquestes altes muntanyes en l'escenari de la gran cruesa humana, on els soldats van haver de viure i morir en les més extremes condicions, lluitant contra l'enemic, el fred i les allaus. No en va es coneix aquest front com a Guerra Bianca.

Avui en dia, fer memòria d'aquell episodi és obligatori. Adamello, Marmolada, Cinque Torri, Monte Piana,... en són possibles espais per recórrer les posicions militars, trinxeres, museus,.. que encara mostren les cicatrius de la Història més recent.


Dolomiti d'Ampezzo
Cortina d'Ampezzo, glamurosa i elitista, és el centre per gaudir de gran paisatges, on les Tre Cime di Lavaredo en són la seva màxima expressió; tot això amb el permís de la metereologia.
Llac de Misurina, i Tri Cime entre boires.
És en aquesta zona on existeixen dos escenaris exemplars del front militar a partir de 1915 quan Itàlia s'afegí a la Gran Guerra.
El Monte Piana (2325 m), talaia excepcional (a 20 minuts amb navetta o 1'30 a peu des de Misurina) amb un panorama absolut sobre Lavaredo, reté una gran quantitat de restes que permeten fer un exercici de memòria històrica en un especial Museu a l'aire lliure; el passat continua aquí present.

Mostra de restes de fortificacions
El filferro de les trinxeres entre les flors i les pedres

Vistes de l'Averau, des del Nuvolau
Prop del pas Falzarego, el grup Nuvolau Averau combina muntanya i història; a Cinque Torri hi ha ubicat un recorregut per posicions i trinxeres i ascendir al cim del Nuvolau de 2575 m o a la gran mole de l'Averau (2647 m) per via ferrata.
Fins aquí un tastet dolomític, i a esperar a recuperar-se de la lesió, un record més. Bon estiu a tothom.
Cinque Torri
Cinque Torri i Tofona di Rozes ennuvolat