7 de jul. 2014

VENTOLAU (2853 m), Tavascan

Panoràmica des del cim del Ventolau amb el Cestascan, proper, i lluny la Pica d'Estats, 
El pic del Ventolau (2853 m) està situat en les estribacions de les valls de Tavascan i d'Unarre (Pallars Sobirà) al Parc Natural del Parc NaturalLa seva ubicació el converteix en un mirador pirinenc de primer ordre; com a veïns propers el Mont-roig, la Coma del Forn i el Certascan, cap a l'est el massís de la Pica d'Estats i a l'oest la capçalera d'Aigüestortes i, en el més enllà, les Maladetes.
                                               La Pica d'Estats
El cim té dos possibles accessos: per Unarre (Vall d'Aneu) o pel refugi de la Pleta del Prat (Tavascan). Aquest  permet recórrer un itinerari nou arranjat pel Parc Natural, que sortint de l'aparcament a la cota 1720 m, remunta, en forta pendent, cap a la cabana de Crestius, franqueja, en alçada, el barranc de Malforado, accedint a la base del Pic dels Tres Estanys, i així a la pala que puja directa al Ventolau.
En tres hores el cim se'ns posa a l'abast per gaudir d'un espectacle de muntanyes i estanys magnífics, això sí després de realitzar uns 1100 metres de desnivell. Una altra alternativa és pujar-hi des de la Coma del Forn i la collada dels Tres Estanys.
Des del cim el pic dels Tres Estanys, els Tres Estanys i la capçalera d'Aigüestortes de fons

                                   Els  estanys Major i de la Gallina al peu del Mont-roig (2859 m) 

La ruta aquí ressenyada  no té cap dificultat tècnica, però resulta exigent ja que cal orientar-se sobre el terreny i superar un desnivell considerable. L'itinerari és ben balizat fins a la cabana i en forta pendent ofereix una visió esplèndida de la vall de Tavascan.

Pic de Certascans, al fons