7 d’ag. 2015

CAMÍ DE LA LLIBERTAT: Pic de Clavera (2721 m)

A l'esquerra, Pic de Clavera
Malauradament, durant la Segona guerra Mundial, els ports de muntanya pirinencs van entrar en la història; per milers de persones, que fugien de la barbàrie del feixisme, es van convertir en la porta cap a la llibertat.
Cartell situat al coll de la Pala Clavera (2522  m)
 Els Camíns de la Llibertat ha estat recuperats per poder difondre aquell episodi de la història que ja havien protagonitzat, en sentit contrari, els exiliats republicans.

Avui en dia, no ens queda més que rememorar aquell patiment resseguint els itineraris i coneixent el territori.
Coll de la Pala Clavera


Prou interessant és la ruta que travessa pel port de la Pala de la Clavera, que permet pujar al cim, i fins i tot arribar-se al Mont Valier.
L'itinerari surt de les Bordes de Perosa, a uns 12 quilòmetres d'Alós d'Isil (els 5 darrers per pista). Cal superar 1300 metres de desnivel fins al cim, remuntant el barranc de Clavera i passant per l'Estanyol de Clavera des d'on cal girar a l'esquerra arribant al port; en 20 minuts el cim.
Magnífica vista del Massís de Maladetes prop de l'estanyol de Clavera
Estanyol de Clavera
Durant l'ascens cal deixar-se portar pel paisatge i la història, tot rememorant el gran patiment dels fugitius, de fa més de 70 anys, quan Europa era objecte dels pitjors dels horrors.

El nostre petit homenatge.




Clicant, Una mica més d'imatges.

Una bona raó per visitar aquest racó del Parc Natural de l'Alt Pirineu i fer una estada a l'agradable Refugi del Fornet.