26 d’ag. 2015

VIATGE AL 1944: Normàndia, escenari de guerra (I)

Memorial a la platja d' Utah (La Madelaine) on van desembarcar els primers soldats aliats el juny de 1944
Context històric
El 6 de juny de 1944 les tropes aliades desplegaven l'operació Overlord i Neptú, iniciant el desembarcament i batalla de Normàndia. La platja francesa de La Madelaine (coneguda a partir de llavors com Utah) junt a les d'Omaha, Gold, Juno i Sword van veure com la seva arena es tenyia de sang.
S'obria el sagnant Front Occidental que havia d'alliberar França i avançar cap a Alemanya, mentres en el Front Oriental l'exèrcit soviètic havia iniciat l'avenç cap a Polònia. Europa continuava en flames.
Fotificacions alemanyes a Utah
AVUI EN DIA
Resulta una bona lliçó d'història recórrer els escenaris bèl.lics de Normàndia per entendre la dimensió tràgica d'aquells moments. Encara és possible visitar els vestigis  de la línia de fortificacions alemanyes, coneguda com el Mur Atlàntic, que havia d'impedir una hipotètica invasió aliada.
Bateries alemanyes al  sector d'Omaha (Longues sur Mer)

Normàndia és un gran museu a l'aire lliure del que són les guerres i, sobretot,  els seus cementiris un exemple  per l'Estat Espanyol  incapaç de realitzar una digna  i completa  memòria històrica.


Cementiri de la Commonwelth a de Bayeux.
 

Memorials, museus, restes bèl.lics, cementiris, monuments, .... mostren que va ser i va significar la batalla de Normàndia. Tot plegat ben disposat pel turista, però també per allunyar-se de les poblacions més visitades i fer recorreguts més particulars, contrastats i significatius.                                     
    Per saber-ne més llegiu les properes entrades i el Blog d'en Joan Ramon