5 de nov. 2016

CAMINS DE L'EXILI: Ruta Walter Benjamin

Vinyes en el camí al coll de Rumpissó des de Banyuls
Fa quatre anys caminarem la ruta de Portbou a les Platges d'ArgelésL'objectiu era recuperar la memòria de l'exili de mig milió de republicans que van haver de fugir del seu país després de la cruenta Guerra Civil.
L'impacte en la nostra consciència ens hi ha fet tornar i ens hi farà retornar. Encara avui, que no ha estat possible combatre i eradicar les guerres que generen més i més refugiats, és una manera de fer-nos present la nostra memòria històrica i reconèixer les tràgiques situacions actuals.
                    Interior del Museu Memorial de l'Exili a La Jonquera
L'any 2008 s'inaugurava a la Jonquera el Museu Memorial de l'Exili , com a espai de recuperació històrica del que significà la Guerra Civil, l'exili, la lluita contra el feixisme durant i després de la II Guerra Mundial. Una interessant visita per començar una nova estada els  espais de la Memòria. 

Imprescindible la visita a la Maternitat d'Elna, la casa, ara rehabilitada, on mares refugiades van poder tenir els seus fills i filles en un espai de solidaritat i pau impulsat per Elisabeth Eidenbenz, malgrat el drama d'aquell moment.
                                                 Coll de Rumpissó
Una ruta recuperada per la Memòria és el camí que seguí el filòsof Walter Benjamin per fugir del nazisme; el coll de Rumpissó, en el cor de les Alberes, era l'any 1940 un camí de contrabandistes, conegut també per ser el lloc, per on mesos abans, havien marxat a l'exili els soldats de la  Brigada Líster.
                                 Vistes cap a Banyuls, Cerbere i Portbou
La ruta es pot realitzar en unes cinc hores i uns 700 metres de desnivell, per rememorar la duresa del camí, fa més de 70 anys, per un Walter Benjamin malalt, que no pugué aconseguir la seva fita al ser-li negat, per les autoritats franquistes, elpermís per marxar cap a Portugal. Moria a Portbou el 25 de setembre, en estranyes circumstàncies, un dels pensadors més importants del segle XX víctima de la intrangigència i barbàrie humana.
 Pujant a la Torre de Querroi
                                         El Canigó des del Querroig
Avui en dia, completem el recorregut pujant a la Torre de Querroig (672 m) amb unes grans vistes sobre el mar, les Alberes i el Canigó. La travessa es pot realitzar de Banyuls a Portbou o al revés per un itinerari que transcorre, en gran part, pel camí original que se seguia aquells anys; pistes forestasl i camins moderns han alterat el territori.
Visita novament al coll de Balitres on reviure la memòria de l'exili i trobar, que des d'enguany, una petita placa fa homenatge a les Brigades Internacionals i la seva contribució a la lluita per la República.
Valdria dir Mai Més exilis, però....

Cap comentari: