23 d’ag. 2017

L'ENCÍS DE PICOS DE EUROPA (I): la travessa del Massís Central o dels Urriellus

Prop de la Vega de Liordes, camí al Refugi Collado Jermoso
En el cor de la Cordillera Cantàbrica, s'alcen els cims de més de 2000 metres del Picos de Europa, parc nacional des de 1995. Només a 20 quilòmetres del mar, i amb una extensió de 40 quilòmetres de llarg i 20 d'ample, promet grans recorreguts en un paisatge calcari i kartic, que combina amb fondalades i valls (jous) amples. 
Tot i les seves petites dimensions, destaquen els seus verticals i afilats cims, paradís d'escaladors, però també per les seves rutes muntanyeres a través de senders no sempre marcats, i sovint amb trams aeris i imponents.
Sender aeri a Collado Jermoso, amb La Bermeja i Torre Santa al massís Occidental de fons
La serralada es divideix en el massís occidental de las Peñas Santas, el massís Central o dels Urriellus (amb els cims més alts i emblemàtics) i el massís oriental o de Àndara.  Existeix una ruta circular, entre 4 o 9 etapes, que recorre els tres massisos anomenada El Anillo de Picos, realitzable en diverses modalitats i triant el lloc d'inici. Possible gràcies a una  xarxa d'un total de 9 refugis.
                                                 Refugi Collado Jermoso amb el massís occidental de fons ( La Bermeja i Torre Santa)
Sempre cal tenir en compte la meteorologia molt canviant, amb pluges i boires com a protagonistes. Així l'opció que descriurem és 4 etapes pel Massís dels Urriellus, realitzat amb un grup de Rumbo a Picos amb els guies Ernesto i Carlos, bon coneixedors i grans amants de la serralada. La veritat és que la gran diversitat de rutes i variants, junt als aspectes metereològics fan plantejar-se aquest opció per garantir gaudir de Picos de Europa.
                                 Horcados Rojos, intuint-se Cabaña Verònica i treient el cap Naranco de Bulnes, a l'esquerra
Des de Cangas d'Onis, la carretera que resseguix el riu Sella porta a la Posada de Valdeon, en terres lleoneses.

1a. Etapa. Horcada de Valcavao a Collado Jermoso en 4 hores 20 minuts, 680 metres de desnivell: Des de la Horcada de Valcavao comença el PR que puja la canal de Pedabejo, passant per la vega de Liordes, un aeri senderó a las Colladinas i cap al refugi Collado Jermoso (2060 metres). Potser el millor refugi, el més cuidat i grans vistes sobre el massís occidental.
És possible un camí més exigent per pujar a Collado Jermoso; de des de Cordiñales per la canal d'Asotin amb 1700 metres de desnivell positiu i un  camí extraordinari.