4 de set. 2017

COLLARADA (2883 m), pel refugi de la Trapa


Tarda a Collarada i Collaradeta 
Realment quasi tots els cims tenen alguna formació, aresta, cresta, vértex,.. que permeten la seva identificació. El bon observador sap com buscar aquell element significatiu dels cims del nostre Pirineu.
En l'extrem del Pirineu Occidental, tothom reconeix el Midi d'Ossau, però en resalten altres que destaquen per la seves característiques úniques.
Aquest és el cas de la Collarada, que, amb els seus 2883 metres, resulta un bell cim que respon ben bé al seu topònim.
Un diumenge de núvols alts, després d'un dissabte de gran visibilitat, no ofereix la llum essencial per gaudir dels contrastos del cim i el seu entorn, però garanteix una bona ascensió.
Des de Jaca, el poble de Villanúa permet seguir una pista de 15 quilòemtres fins al refugi de pastors de la Trapa. La pista, restringida al trànsit privat, pot fer-se amb un servei assequible de taxi; d'altra manera dues hores i mitja més de caminar i superar els 600 metres de desnivell.
Des de la Trapa, caldrà 1150 metres de desnivell, en unes 3 hores d'ascens per un terreny amable, excepte el pas del Abele, dret però accessible, i la tartera prop de la canal central que porta al cim. Moments per estar un xic més atents.
Tartera i canal central
Tot plegat un escenari muntanyenc de primer ordre amb gran panorama sobre les muntanyes properes i no tan properes.

                                          Canal central amb Villanúa al fons de la vall.
                                     Magnífica muntanya.
Midi, Balatouse i Infiernos. Ibon de Ip al fons de la vall.


Ben a prop Punta de Campanils....de fons Bisaurín, Aspe, Lecherines... molt al fons Anie.


Powered by Wikiloc