18 de març 2018

LA SERRA DE CAVALLS: Punta Redona (Terra Alta)


Panorama sobre la serra de Cavalls amb Pinell de Brai i serra de Cardó de fons
Fa 80 anys les terres de l'Ebre vivien un dels episodi més significatius de la la Guerra Civil (1936-1939). Les serra de Pàndols i Cavalls van ser l'escenari de la Batalla de l'Ebre, que s'inicià el 25 de juliol de 1938.
Punt de vigilància sobre Corbera d'Ebre, prop de la Punta Redona (659 m) a la serra de Cavalls.

Avui en dia, ja no ha de sobtar trobar indrets amb vestigis d'aquells greus moments de la nostra història. Recorrent la serra de Cavalls, buscant un nou 100 cims, les restes de trinxeres, punts d'observació i tota la seva geografia porta a fer un nou exercici de memòria històrica.  Ara, més que mai, és el moment de recordar per no repetir la història, sempre.
Trinxera.

Tot i les evidències històriques, la visita a la serra de Cavalls ofereix bones sensacions en recórrer uns indrets de gran valor paisatgístic. Un gran panorama sobre la geografia ebrenca, amb vistes sobre el mar, la serra de Cardó, la serra de Pàndols, el Ports,..

Des de Gandesa una variant del  GR 171 porta a la Punta Redona (659 m), punt més alt de la serra. Un gran espai de contrafort i valls i barranc s'obren al fons, i un bon senderó carena de nou en direcció a la serra de Pàndols i els Ports. 
Serra de Pàndols, amb el Puig Cavaller a la dreta i la Mola d'Irto en primer pla

Des de la Mola d'Irto, la serra de Cavalls.
Un recorregut esplèndit que ofereix història, cultura, paisatge, geografia i excursionisme.

Hem seguit la proposta a Wikiloc