20 de maig 2018

ROBERT CAPA A LES TERRES DE LLEIDA

Pàgines de la revista britànica 'Picture Post' on Robert Capa publicà les fotos preses prop d'Aitona.
El front del Segre és un dels episodis més desconeguts de la Guerra Civil Espanyola, i no per això menys important i, per tant, necessari de conèixer, recordar i estudiar. 
Des de l'ocupació de Lleida, per les tropes de Franco el 3 d'abril de 1938 fins 3 de gener de 1939, les terres de Ponent foren l'escenari d'un llarg i intents espai bèl.lic que implicà a milers i milers de soldats,  sense oblidar la població civil que en visqué les conseqüències.
Fotografia de R. Capa prop del Segre a Aitona. Observeu l'ermita al fons

Si bé es coneix més el cap de pont de Balaguer, menys ho són els fets esdevinguts al baix Segre. 
A finals d'any de 1938, després de la batalla de l'Ebre,  l'acció se centra en el cap de pont de Serós. 
                                                        
Ermita de St. Joan de Carratalà a Aitona
En aquell moment, el fotoperiodista Robert Capa  es convertí en un testimoni d'excepció del darrer intent d'ofensiva republicana. 
Un bon grapat de fotografies van estar publicades en revistes de l'època, recollint la mobilització republicana i convertint-se en imatges icòniques del fetoperiodisme mundial. 
Un gran exemple de com la fotografia s'anava convertint en el gran mitjà del segle XX.

Per aconseguir fer més visible aquests fets, un grup de CEL hem recorregut la Serra Brisa d'Aitona, localitzant part de les imatges obtingudes per Capa. 
El nostre guia ha estat Pol Galitó que ens ha ofert un itinerari, investigat per ell mateix, aconseguint identificar un terreny que ha estat modificat en 80 anys per l'activitat natural i humana.



Malgrat el pas dels anys, són ben visible llocs i espais on els soldats republicans van haver d'enfrontar situacions ben difícils; tota una gran lliçó d'història que ens transporta en el temps i ens reforça en la necessitat de mantenir la memòria històrica, que ofereix encara moltes sorpreses.











Magnífic documental 'La Maleta mexicana'



Més detalls al Blog Excursions del Joan Ramon