29 d’abr. 2019

TERRES BALCÀNIQUES, renèixer després de la guerra (I)

El pont vell de Mostar (Bòsnia i Herzegovina) a la vora del riu Neretva.
La Península Balcànica ha estat marcada per una complexa i difícil història al llarg dels segles; romans, venecians, turcs, austríacs,.... han dominat, en diversos moments, aquest important enclavament geogràfic de la mediterrània. Acabada la Primera Guerra Mundial es conformava Iugoslàvia, després de la derrota de les potències centrals. La seva gran diversitat política, ètnica i religiosa fou un dels seus trets definidors, durant el període d'entreguerres, l'ocupació nazi i la implantació d'un règim socialista liderat per Josip Broz Tito.
Carrer de Mostar (Herzegovina) on resten vestigis de la guerra.
La mort Tito fou l'inici de la desmembració i l'aparició de processos independentistes esclatant una guerra cruel i devastadora. Eslovènia, Bòsnia i Herzegovina, Croàcia, Sèrbia, Montenegro i Kosovo,... foren els nous països resultants de quasi una dècada de conflicte.


Tot sembla indicar la voluntat de la gent de superar aquells anys, però la ferida de la guerra n'és ben present, i al bon observador  ben possible de copsar.
Algunes imatges de la ciutat de Mostar:
Sniper Tower, antic Ljuslanska Bank, utilitzat durant la guerra pels franctiradors .

Bloc de pisos a Mostar on son ben visibles els impactes.

Per saber-ne més
Documental 'Els oblidats de Mostar' de 30 minuts de TV3 emès el 1994
Impressionant!!



Visitant Mostar i Dubrovnik és important entrar en museus, memorials i exposicions que fan memòria dels setges que van patir aquestes ciutats patrimoni de la humanitat; sense pietat les ciutats i els seus habitants foren sotmesos militarment durant mesos per les forces serbocroates.
Panell de Dubrovnic amb els edificis afectats pels atacs de 1991 i 1992
Exposició 'War, The end of Yugoslavia' a Dubrovnic

                                      Memorial a Dubrovnik

Malgrat tot, avui en dia, els joves països renaixen de les cendres després de dues dècades del conflicte. Una terra on la resiliència ha estat una font de vida.

De fet, el seu potencial econòmic i social despunta entorn de l'agricultura, la indústria i el turisme. La construcció ha estat un sector fonamental per la reconstrucció de ciutats i infraestructures, però el turisme massiu n'és ja una realitat.
Ciutats patrimoni de la humanitat com Dubrovnik, Mostar i Kotor en són grans exemples.