14 de març 2021

ALMATRET, tossals i història

                                           Mirador David Duaigües
 Ara que sembla que el confinament comarcal pot anat acabant, és el moment de parlar d'un racó del Segrià que ofereix un coneixement geogràfic i històric. 

                                                 Vestigis de l'explotació minera

Visitar Almatret no és només poder caminar vora el gran Ebre, sinó que permet aproximar-se a l'explotació històrica de les mines de la zona i, per altra banda, a la Batalla de l'Ebre de 1938.

                                  Entrada de la Mina l'Española
Realment sorprenent la quantitat de mines, sobretot de carbó, que van estar actives en la primera meitat del segle XX. Impressionen les estructures que resten en el territori, que donen la dimensió de l'esforç que suposava. Imprescindible caminar vora del gran 'malacate' (argue) de la mina del Tormo.

                                          ' Lo Malacate'
                                        Sender des del Tossal Gros cap a l'embarcador.

Val la pena recórrer la ruta de 20 quilòmetres al  Tossal Gros, la mina del Tormo, el Malacate, l'embarcador, pujar cap al mina de Ricard arribant al mirador del malaguanyat David Duaigües fins Almatret.
Més de 770 metres de desnivell per tenir la gran visió de conjunt de la zona.
Sempre amb grans vistes sobre l'Ebre.

També imprescindible la visita als vestigis de la Guerra Civil situats als cingles de la Pena. Una llarga línia de trinxeres i un niu de metralladores formen un conjunt  memorialístic d'interès.

Un bon moment per a la memòria històrica, identificant posicions republicanes en la batalla de l'Ebre.





 




I sempre amb la propera mirada del Montmaneu, ja símbol emblemàtic del Segrià.

Podríem dir que sempre ens quedarà Almatret, el poble més alt de la comarca. Fantàstic espai, malgrat els aerogeneradors majestuosos en un paisatge encara més immens.