12 d’abr. 2022

BAIXA RIBAGORÇA: ruta BTT Estana- Finestres

                                                  Lagunas de Estaña, Estaña i ermita de Sant Quiri

Realment és una gran veritat que no cal anar massa lluny per recórrer espais ben interessants i impressionants. En la Franja de Ponent i Baixa Ribagorça, prop de Benavarri, passat el Portal dels Pirineus, direcció Estopinyà, el petit poble d'Estana amaga dues sorprenents llacunes  d'origen kàrstic.


Si a més a més t'endinses en el territori es pot visitar el poble despoblat Casserres del Castell i l'ermita romànica de Santa Sofia de Casseres (segle XIII). 

                                        Despoblat de Casserres del Castell
                              Ermita de Santa Sofia
A peu és una opció, però tota la zona és un  bon territori per la bicicleta de muntanya. Diversitat de rutes poden ser possibles sempre prop del gran Montsec d'Estall o d'Aragó i de Montrebei.

Una opció és des d'Estana fer el descens fins a despoblat de Finestres, passant pel pont de Penavera i resseguir el pantà de Canelles. 

Impressiona el despoblat, i sobretot mereix una bona mirada a la seva famosa Muralla de Finestres des de l'ermita de Sant Marc.
                                    Restes de l'església de Finestres
                                              Muralla, meravella geològica.
Un total de 28 quilòmetres (anada i tornada) i 550 metres de desnivell molt factible i ciclable, per trams de pista un xic exigents.

I un gran premi, les bones panoràmiques del Pirineu, especialment del massís de les Maladetes i l'imponent Aneto.

Una bona activitat per un territori amagats i amb racons sorprenents.