20 d’ag. 2022

DESCOBRINT LA SERRALADA DEL PAMIR AL KIRGUIZISTAN (III)

                                                 Lenin Peak (7128 m)
L'altiplà i serralada del Pamir s'ofereixen magníficament des de la vall d'Alay vertebrada pel riu Kyzyl-Suu oest (Riu vermell), que rep les aigües de cims com el Lenin Peak. Les muntanyes del Pamir en aquest punt són la frontera amb el Tadjikistan.

                                   Llum de capvespre
Un trajecte de 40 quilòmetres, en bus per pista de terra molt malmesa, condueix al còmode Camp Base (CB), a 3600 m, del Lenin Peak; bona cuina, bones tendes, wi-fi,... i millor paisatge. Tot plegat en una àmplia vall vistes als cims més alt.  Tot un luxe, però atenció als primers afectes de l'alçada.

                           Nit de Lluna plena
Cinc dies  per gaudir: acabar l'aclimatació, pujar al Camp Base avançat (CBA), fer cim i retornar. Un gran pla.

Per completar l'aclimatació, en una jornada la llarg carena del Petrovsky Peak (4825 m) ens permet assolir novament la cota 4100 des del CB i retornar-hi davallant per una àmplia i ràpida canal. 

                           Sota la cara nord del Petrovsky Peak

Ruta excel.lent, i emocionant, sota la paret vertical i els serracs penjants  del Petrovsky; un espectacle en tota regla.

                           Camí del CBA
Sense més pausa, en la següent jornada, de 15 quilòmetres i més de 1000 metres de desnivell acumulat, pertoca resseguir la ruta vertiginosa al CBA o Camp 1 de Lenin Peak.  

Un tram de 5 quilòmetres per la plana vall del CB, porta a Puteshestvennikov Pass, més conegut com a Traveler's Pass a 4150 metres.


El panorama encara corprèn més entre formes, textures i colors de l'alta muntanya que ens envolta. L'alçada es fa notar però queda en un segon pla davant la magnitud de l'espai.

 Malgrat la grandesa, no deixa de sobtar com les acumulacions de neu a les vessants dels grans cims mostren la seva debilitat i s'observen com van quedant a la vista parets i roca després que grans seracs, en algun moment o altre, van despenjar-se amb tot el seu pes. 

                  Des del pas el Lenin i l'Spartak

A més a més la gran gelera del Lenin Peak, i altres,  encara molt imponent, mostra com ha disminuït en extensió i amplitud; les morrenes en són testimoni. El camí, de 8 quilòmetres des del pas, resulta exigent i impactant.