10 de gen. 2012

VIATGE AL COR DEL PRÒXIM ORIENT : Cap d'any a Jordània


Desert de Wadi Rum(sud de Jordània)
Jordània és un país petit al cor del Pròxim Orient. Un conjunt joves estats i territoris( Síria, Israel,..) constituixen aquesta àrea del planeta, que massa sovint és notícia en els mitjans de comunicació; la seva situació social, política i econòmica resulta altament complexa i conflictiva sobretot després de la colonització europea i la Segona Guerra Mundial.

D'altra banda, des de l'antiguitat, ha estat un racó de món  bressol històric de civilitzacions molt importants, i espai de confluència de grans imperis. Fou aquí on el cristianisme aparegué i l'islamisme es desenvolupà; fou aquí on nabateus, grecs, romans, bizantins, otomans i, finalment, colonitzadors anglesos i francesos hi deixaren la seva empremta més significativa.
Nit a Petra
 Per tot això i més, un viatge a Jordània és un viatge pels grans escenaris de la història i una aproximació al món àrab més amable. De fet, Jordània no té grans recursos econòmics(no explota petroli, si fosfats i minerals), ni una terra fèrtil; però si  una natura on el desert n'és l'ingredient característic,  una certa estabilitat política(ara per ara excepcional en la zona) i una restes arqueològiques úniques.

Mesquita Blava d'Amman
 El nostre viatge de 10 dies ha transitat per Amman, la capital de 2 milions d'habitants( d'un màxim de 6 milions en tot el país), el Mar Mort, la Reserva Natural de Dana, les restes de la ciutat de Petra, un trek de 4 dies pel desert de Wadi Rum(desert de muntanyes) i la ciutat romana de Gerasa.

Mar Mort
Al-Khazneh, primera façana visible des del Siq

Esment especial mereixen Petra i el Wadi Rum.

La gran ciutat mil·lenària de Petra va ésser, en l'època antiga, una cruïlla fonamental en la ruta de la Seda i les Espècies; per tant, durant segles, una urb rica i poderosa.

En una gran extensió de terreny es poden  conèixer les grans tombes excavades en la roca arnenisca de tonalitats i formes úniques, temples, teatre, carrers columnats,... mostra de l'arquitectura antiga. Mereix caminar per tota la ciutat al llarg d'un dia, i tot i així encara restaran racons per descobrir.

En definitiva, Petra no deixa indiferent al visitant modern i es mostra, encara, esplendorosa per la seva grandiositat que obliga un gran exercici d'imaginació històrica.

El Wadi Rum està lligat al nom de T.E. Lawrence i la revolta àrab contra els otomans durant la Primera Guerra Mundial.
La natura del 'desert de muntanyes' es desplega  farcida de colors i formes que inspiren sensacions diverses, i que bé mereix recórrer, a peu, amb l'ajuda d'un guia beduí i acampar-hi en la nit silenciosa. La formes del seu relleu, les dunes, l'arena vermella, l'arena ocre, les ponts de pedra, les enormes parets dels seus jabels(muntanyes), formes esculpides pel vent i l'arena,..... són un escenari demostració de la gran força de natura.


Tot plegat, una bona forma de començar l'any en terres llunyanes. Aprenent del món i amb el món.

Per saber-ne més: 
Revista Lonely Planet, núm. 28


Picasa Lluïsa Recull de fotos: Jordània

2 comentaris:

Alba ha dit...

Aprendre del món i amb el món hauria de ser la filosofia de vida de la humanitat, però sabem que a vegades no és així...
M'ha encantat llegir la crònica del teu viatge, segur que va estar molt especial.
Salut Lluïsa! Una abraçada.

Lluïsa Huguet (Lulula) ha dit...

Gràcies Alba pel teu comentari; així hauria de ser.
Una abraçada