10 de gen. 2012

VIATGE AL COR DEL PRÒXIM ORIENT : Cap d'any a Jordània


Desert de Wadi Rum(sud de Jordània)
Jordània és un país petit al cor del Pròxim Orient. Un conjunt joves estats i territoris( Síria, Israel,..) constituixen aquesta àrea del planeta, que massa sovint és notícia en els mitjans de comunicació; la seva situació social, política i econòmica resulta altament complexa i conflictiva sobretot després de la colonització europea i la Segona Guerra Mundial.

D'altra banda, des de l'antiguitat, ha estat un racó de món  bressol històric de civilitzacions molt importants, i espai de confluència de grans imperis. Fou aquí on el cristianisme aparegué i l'islamisme es desenvolupà; fou aquí on nabateus, grecs, romans, bizantins, otomans i, finalment, colonitzadors anglesos i francesos hi deixaren la seva empremta més significativa.
Nit a Petra
 Per tot això i més, un viatge a Jordània és un viatge pels grans escenaris de la història i una aproximació al món àrab més amable. De fet, Jordània no té grans recursos econòmics(no explota petroli, si fosfats i minerals), ni una terra fèrtil; però si  una natura on el desert n'és l'ingredient característic,  una certa estabilitat política(ara per ara excepcional en la zona) i una restes arqueològiques úniques.

Mesquita Blava d'Amman
 El nostre viatge de 10 dies ha transitat per Amman, la capital de 2 milions d'habitants( d'un màxim de 6 milions en tot el país), el Mar Mort, la Reserva Natural de Dana, les restes de la ciutat de Petra, un trek de 4 dies pel desert de Wadi Rum(desert de muntanyes) i la ciutat romana de Gerasa.

Mar Mort
Al-Khazneh, primera façana visible des del Siq

Esment especial mereixen Petra i el Wadi Rum.

La gran ciutat mil·lenària de Petra va ésser, en l'època antiga, una cruïlla fonamental en la ruta de la Seda i les Espècies; per tant, durant segles, una urb rica i poderosa.

En una gran extensió de terreny es poden  conèixer les grans tombes excavades en la roca arnenisca de tonalitats i formes úniques, temples, teatre, carrers columnats,... mostra de l'arquitectura antiga. Mereix caminar per tota la ciutat al llarg d'un dia, i tot i així encara restaran racons per descobrir.

En definitiva, Petra no deixa indiferent al visitant modern i es mostra, encara, esplendorosa per la seva grandiositat que obliga un gran exercici d'imaginació històrica.

El Wadi Rum està lligat al nom de T.E. Lawrence i la revolta àrab contra els otomans durant la Primera Guerra Mundial.
La natura del 'desert de muntanyes' es desplega  farcida de colors i formes que inspiren sensacions diverses, i que bé mereix recórrer, a peu, amb l'ajuda d'un guia beduí i acampar-hi en la nit silenciosa. La formes del seu relleu, les dunes, l'arena vermella, l'arena ocre, les ponts de pedra, les enormes parets dels seus jabels(muntanyes), formes esculpides pel vent i l'arena,..... són un escenari demostració de la gran força de natura.


Tot plegat, una bona forma de començar l'any en terres llunyanes. Aprenent del món i amb el món.

Per saber-ne més: 
Revista Lonely Planet, núm. 28


Picasa Lluïsa Recull de fotos: Jordània

2 comentaris:

Alba ha dit...

Aprendre del món i amb el món hauria de ser la filosofia de vida de la humanitat, però sabem que a vegades no és així...
M'ha encantat llegir la crònica del teu viatge, segur que va estar molt especial.
Salut Lluïsa! Una abraçada.

lluisahuguet ha dit...

Gràcies Alba pel teu comentari; així hauria de ser.
Una abraçada