4 d’ag. 2012

RUTA DELS ESTANYS AMAGATS

29  de juliol a 2 d'agost
Estanys aparellats i estany de la Portella, amb el Puigpedrós al fons



La ruta  circular dels Estanys Amagats transita entre la Cerdanya i Andorra. Els refugis de Cal Sidro ((Talltendre), Malniu, Illa (en territori andorrà), llacs de la Pera i Cap de Rec permeten enllaçar la travessa. Aquesta es pot realitzar en modalitats diferents (corredor,...) i des del refugi que es desitgi.

Trobareu tota la informació en aquest enllaç http://www.rutadelsestanysamagats.com/.

Els encants de la ruta  són molts i diversos, i la seva dificultat escassa, tot i que cal portejar un sac de dormir i una marfaga per dormir al refugi  de l'Illa, a Andorra, que no està pas guardat.

L'opció de cinc dies i, segons les forces, ascendir alguns cims resulta prou factible  per gaudir, amb tranquil.litat, de tota la seva meravella. Una gran quantitat d'estanys són un dels principals atractius, ben solitaris i salvatges, amb les seves aigües ben gèlides.

Els cims que poden ser assolits són el Puipedrós ( 2739 m), Pessons (2864 m), Perafita (2752 m)  i, sobretot, la Tossa Plana de Lles (2905 m). És interessant fer aquest darrer cim des del refugi del llac de la Pera que permet recórrer un terreny poc freqüentat i desconegut prop del pic Colilla, Coma Estremera, Tossal Bovinar i Pic de Setut,  tot fent possible descobrir el magnífic estany gran de Setut, als pes de la Tossa.
Estany de Setut, pujant a la Tossa Plana
Un gran altre encant de la ruta són les valls de transita; només esmentar la Vall Civera i la Vall del  Madriu on l'aigua i la vedor en són protagonistes.

Un gran privilegi són les grans panoràmiques que s'obtenen des dels cims o les collades. Una visió que va del Canigó fins a les Maladetes, passant pel Monteixo i la Pica d'Estats  esdevenint  una lliçó de geografia pirinenca. Tot plegat sense obviar la quasi sempre presència de la serra del Cadí.

Malauradament, la gran talaia que suposa la Tossa Plana ens va fer testimonis de com el dimecres 1 d'agost en l'àrea del poble d'Ossera, a l'Alt Urgell, es declarava un foc forestal que, en moment d'escriure aquesta crònica(disabte 4), encara no ha estat sofocat del tot.
Columna de fum ben visible baixant de la Tossa Plana

Columna de fum a la dreta del Cadí

Per més informació no dubteu de consultar el número 238  de la revista Vèrtex especial Cerdanya i localitzar els TRACKS  a WIKILOC.

En definitiva, resulta una molt bona activitat per conèixer un poc més el nostre Pirineu.