28 d’ag. 2012

TUNDRA I GEL AL SUD DE GROENLÀNDIA (I) Agost 2012

Gelera Qooroq i Indlandis
Mirador sobre les geleres que envolten les terres de Mellem


Una notícia publicada en molts mitjans de comunicació ha provocat sorpresa aquest estiu: Groenlàndia es desfà. Titular certament poc rigurós, que obligà alguns mitjans a rectificar immediatament. Certament durant el mes de juliol es van succeir  dies d'altes temperatures, i aquest fet  provocà temporalment que la capa superficial gelada de l'Indlandsis (gel interior) es desglacés ràpidament, com mai havien observat els científics. Evidentment el canvi climàtic és el tema latent.

Viatjar a la gran illa de Groenlàndia és una experiència dominada per la visió  total sobre la verda tundra d'estiu, les immenses geleres, els grans fiords, les muntanyes arran de mar, els grans llacs glacials i els majestuosos icebergs. És, a més a més, la possibilitat de caminar sobre la terra geològicament més antiga.

 Aquests fenòmens són observables en aquesta gran illa; roques, geleres i  muntanyes amb rastres i empremtes d'una terra de paisatge forjat pel pas del temps en el planeta.

Navegant  prop de la gelera Qooroq
Iceberg despresos de la gelera Qooroq

Caic al fiord Sermilik
Caic prop dels iceberg en el fiord de Sermilik
Geogràficament pertanyent al continent americà, Groenlàndia és la illa més gran del planeta amb una superfície de 2.176.600 quilòmetres quadrats. Malgrat el seu nom, només un 20 % de la seva superfície és lliure de gel. L'estiu permet uns mesos de temperatures més temperades, però la resta de mesos la neu i el gel s'estenen fins a la costa. Una costa sorprenentment retallada i plena d'un laberint de grans fiords que connecten l'oceà amb la terra i les geleres.

Així només a les zones costeneres s'hi troben les poblacions més habitades que reuneixen un total de 57.000 habitants (densitat de població del 0'026 habitants per quilòmetre quadrat), essent un estat autònom de Dinamarca des de 1979.


La nostra estada es centrà al sud de l'illa, en les anomenades terres de Mellem i Tasiusaq, recorrent aquesta petita zona  en un trek de quatres dies i dos  amb caic en un programa de Tierras Polares.

Llegiu més en el propera entrada.