26 d’oct. 2015

BTT PER LA SERRA D'ALCUBIERRE

La serra d'Alcubierre està situada als Monegros, en el límit de les províncies d'Osca i Saragossa. 
Es tracta d'un espai geogràfic d'alçada modesta, però amb espais d'interès natural i històric.
En la nostra més recent història, la serra va jugar un paper fonamental durant la Guerra Civil Espanyola. Des de l'estiu de 1936 fins al març del 1938, després del fracàs del cop d'estat militar, l'Aragó fou testimoni d'episodis bèl.lics, en un front estabilitzat, on les milícies antifeixistes republicanes afrontaren una lluita desigual davant la superioritat militar de les tropes sublevades. Allí, les Brigades Internacionals van tenir una presència significativa i, concretament a la serra d'Alcubierre, hi participa l'escriptor britànic George Orwell, autor d''Homenatge a Catalunya'.
És així que fer una visita a la zona té una bona excusa en reconèixer aquell escenari i un xic més la nostra història. Com en altres llocs, s'han recuperat algunes punts estratègits; destacar la Ruta Orwell situada en la carretera que comunica Leciñena i Alcubierre.


Una colleta del CEL hem carregat bicicletes per fer una circular per la serra. 

 Des de Leciñena, per camps, secans, grans sabines i boscos de pins, hem remuntat la serra fins l'estratègic Monte Irazo, on es localitzava la posició republicana on Orwell va estar destinat.
Posicions sobre la carretera; si pot distingir encara la vella existent durant la guerra.
Interior d l'observatori militar
Trinxeres i posicions recuperades per la Memòria històrica

A l'altra banda de carretera existeix encara un malmès 'Monumento a los Caidos' en el Puig Ladrón (700 m) on si van produir importants enfrontaments. 
La ruta amb BTT es pot completar per les pistes que recorren la serra, entre camps de conreu, bancals i petites vallades, un total de 45 quilòmetres i uns 600 metres de desnivell.
Tot plegat una matinal de diumengeen bona companyia i fent Memòria Històrica. 

Cap comentari: