12 d’oct. 2015

TARDOR A LA VALL D'ANSÓ

Mallo Acherito (2378 m) amb el Bisaurin de fons
La tardor és l'estació dels colors. I un dels llocs on poder viure el seu protagonisme és el Pirineu; només cal buscar una bona vall on cercar els contrastos abans que la neu comenci a cobrir les muntanyes.
Pujant a l'Ezkaurre (2047 m) amb fagedes acolorides i de fons la Mesa de los Tres Reyes.
 En l'extrem nord-oest de la província d'Osca, la vall d'Ansó (Jacetània) amaga un seguit les fagedes, per on iniciar bones ascencions a cims de 2000 metres que no deixen indiferent.
Cim de l'Ezkaurre (2047 m), i  de fons el Midi d'Osseau, Infiernos i Castillo de Acher.
Una bona tria de cims del Parc Natural de 'los valles occidentales' són l'Ezkaurre (2047 m), el Mallo d'Acherito (2378 m) i la Punta del l'Achar d'Alano (2075 m) magnífics miradors pirinencs.
Pujant al Mallo Acharito pel barranc de Petrechema.
Entre fagedes i grans pedregals les ascensions permeten bons recorreguts no massa exigents, però amb desnivells prou remarcables entre grans parets, barrancs i valls.
Fageda de Gamueta i el Txamaixoia

Un ruta circular ben interessant és l'ascenció al Mallo d'Acherito pel barranc de Petrechema, passant de les 'Foyas de los Ingenieros', i baixant pel 'paso de l'Onso' i del pas del 'salto del Caballo', per recórrer el gran bosc de Gamueta, una de les fagedes més magnífiques i conservades del Pirineu. Un espectacular itinerari.
Bosc de Gamueta
Un altre recorregut destacat és per la serra d'Alano.  Des de Zuriza, una pista entra a la vall de Tatxera (3 km). La gran muralla de la serra resulta esplèndida i un bon senderó puja cap al pas de Tatxera i en pocs minuts a l' Achar d'Alano.
Achar d'Alano i la seva bretxa ben marcada.