22 d’ag. 2016

VIATGE A LES 4 LAPÒNIES (I)

La ciutat de Tromsø (Noruega) pujant al mirador  Fjellstua
La Lapònia és un ampli territori repartit políticament entre els països escandinaus i de la península russa de Kola.  Originàriament habitada pel poble Sami, la seva geografia resulta diversa, però definida per estar situada per sobre del Cercle Polar Àrtic (66º 33 '45' '1 Nord). La seva llarga història es difumina en el temps en una regió que ha viscut grans canvis polítics, econòmics, socials i culturals. 
Bandera Sami
Tot i així, el poble Sami està avui reconegut, tot i que ben assimilat en cada país. Finlàndia fou el primer en concedir drets de tot tipus:  Parlament propi des de 1973, cooficialitat idiomàtica i educació inclusiva.
Imatge Vikipedia
Es calcula que la població sami és unes dos milions de persones representant una minoria amb identitat pròpia en els tres països escandinaus i a la Lapònia Russa.


Viatjar a les 4 Lapònies és introduir-se en una geografia magnífica, on en cada país es mostra una natura i una forma de vida d'interessants contrastos.
Per saber-ne més recomanable el llibre de l'antropòleg Luís Pancorbo "Auroras de medianoche, viaje a las cuatro Laponies".
                Moltes imatges Album G. Esteve

Noruega és el país on iniciar aquest periple lapònic: dues setmanes i de més de 3000 quilòmetres.


Tromsø (Noruega)

Tromso és una bella ciutat situada en la confluència de grans fiords i a les portes dels Alps de Lyngen.

Destaca la moderna Catedral (Ishavskatedralen), que suggereix un iceberg, el seu petit, però magnífic, Museu Polar, el museu-aquari Polaria, el telefèric Fjellheisen, la biblioteca.... i bons passejos per una ciutat amb serveis de tot tipus.

Polaria i el seu espai dedicat a l'explorador polar Helmer Hansen, membre de l'expedició d'Amundsen que arribà al 1911 al Pol Sud.
Ben interessant és visitar el Museu Polar que recull tota una sèrie de materials sobre que ha estat el paper de Noruega en l'exploració Polar i les formes de vida tradicional en territoris àrtics.


Destaquen els espais dedicats a Wanny Woldstad (1893-19599), primera dona reconeguda com a  caçadora d'osos i exploradora, i a Roald Amundsen (1872-1928) el gran explorador polar norueg.