22 d’ag. 2016

VIATGE A LES 4 LAPÒNIES (II)

Cementiri francès
NARVIK I LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Al sud de Tromso, la ciutat de Narvik és una nova l'oportunitat d'aproximar-nos a la història més recent, rememorant l'ocupació nazi de Noruega.




Narvik ha estat històricament un punt estratègic pel seu port marítim, lliure de gel tot l'any, i per ser la ciutat, junt a la russa Mursmark, on arriba el ferrocarril en una latitud àrtica. El ferrocarril connecta amb  territori suec i ha estat essencial pel transport de minerals cap el Mar de Noruega.
Aquest fet resultà fonamental per l'Alemanya nazi que ocupà Noruega el febrer de 1940 i no fou alliberada fins al final de la guerra. Malgrat això, entre l'abril i l'agost de 1940 es produí la Batalla de Narvik, quan els aliats van intentar alliberar la ciutat sense èxit.
Memorial als republicans espanyols
 Com a Normàndia i París al 1944, en aquells fets hi participaren republicans espanyols enrolats en les files del 13è regiment de la Legió estrangera francesa.
Memorial alemany, amb el mateix estil que a Normàndia
Obligat, doncs, visitar el Memorial-cementiri francès, i a prop, el en el mateix espai, el Memorial alemany; una altra lliçó de memòria històrica que no hem sabut fer en el nostre país.
" Els cementiris de guerra són els grans predicadors de pau"                            Albert Schwitzer