7 d’ag. 2018

LES IMMENSES MUNTANYES DEL KIRGUIZISTAN. Introducció (I)

Ala Kul i el gran Pic Karakol a les muntanyes del Tien Shan
Àsia Central és una enorme regió, geogràficament ben definida per l'existència d'immenses serralades, vinculades geològicament amb el gran Himàlaia. El Pamir i el Tien Shan constitueixen les serralades més importants amb cims que superen els 4000 metres i arribant als 7000 del Pic Lenin i Pobeda, entre d'altres.
                                                                   Vall del Jety Oguz
Un altre aspecte a referenciar de l'Àsia Central és que va tenir un bon protagonisme en èpoques històriques. En primer lloc, constituí un espai essencial en la mítica Ruta de la Seda que unia Europa occidental amb la Xina des de l'època del romans fins al segle XV. Fou el centre de la cultura i l'economia d'aquells temps.
                                                            Monument de Marx i Engels a la capital Kirguisa, Bixkek
                                                         
En època de l'Imperi Rus, Àsia Central en formà part, tot i així mantenint la identitat ètnica. L'establiment de l'URSS feu que les repúbliques de l'Àsia Central es mantinguessin sota el domini soviètic fins 1991, quan les cinc repúbliques esdevenien independents.

Estatua de Lenin a Bixkek

Són doncs, països joves que han passat en les darreres dècades per processos polítics conflictius per la seva ideosincràsia i per la geopolítica mundial.

Kirguizistan, el país que hem visitat, va viure el 2005 (Revolució del Tulpans) i, sobretot, el 2010 moments de revolta per exigir la democratització i millora social i política, coneguda com la Revolució Popular.




Realment, un espai del planeta per continuar coneixent i recorrent, ampliant l'oportunitat del viatge realitzat al 2004 al Uzbekistan i Tadjikistan. 

Recordant-lo i en memòria del Jordi Guivernau i el XavierMartínez