7 d’ag. 2018

LES IMMENSES MUNTANYES DEL KIRGUIZISTAN. El país (II)


                                          Prop del llac Issyk Kul, la muntanyes dels Tien Shan.
El Kirguizistan és un petit país, sense sortida al mar, però amb una geografia dominada per les grans muntanyes, per enormes llacs  i àrees àrides d'estepa. Tot i així, l'alta muntanya n´és la protagonista; la seva mitjana d'alçada està al voltant dels 2600 metres, sent uns dels països més muntanyosos del món.

                                 Iurtes, habitatges mòbils utilitzats per nòmades kirguis
La forma de vida predominant, al llarg de la història, ha estat el nomadisme vinculat a la cura dels bestiar per cobrir la subsistència. Tot i així l'agricultura ha estat la base de l'economia en els darrers segles. L'abundància d'aigua dona al país unes bones possibilitats també en la producció d'electricitat.
Bazar d'Osh a Bixkek
Fruita, patata, ceba, verdures, síndria, meló, fruits secs,... en abundància.



Vestigis de l'època soviètica

Avui en dia, és encara un país pobre (el 120 de l'IDH), on la misèria no sembla predominar, però les diferències socials s'evidencien, sobretot a la capital, Bixkek, on el trànsit,  grans avingudes soviètiques,  parcs, però també el comerç modern, aproxima la ciutat a una ciutat occidental. 

Podria afirmar-se que tradició i modernitat conviuen, però el món rural manté ocupada la major part de la població en un territori on la terra i l'aigua són essencials.
Destacar l'Issyk Kul (llac calent), el segon llac d'alta muntanya més gran del món, després del Titicaca andí.
Amb 180 quilòmetres de llarg, situat a 1600 metres d'alçada, rep les aigues de les muntanyes del Tien Shan, i ofereix a la regió una riquesa natural de primer ordre.





Bandera kirguis amb un sol groc de 40 rajos i un 'tündük', part superior d'una iurta.
Representa les 4o tribus esmentades en el més gran poema èpic que narra la història de Manàs, heroi nacional.
Un estat democràtic laic, tot i de població majoritàriament musulmana.