16 d’ag. 2018

LES IMMENSES MUNTANYES DEL TIEN SHAN: La travessa (i IV)

Telety Camp (2980 m)
Visitar el Kirguizistan mereix realitzar un 'trek' que permiti gaudir de les seves grans muntanyes. En 6 jornades un itinerari, pel Terskey Alatoo Range, es travessen valls profundes, s'ascendeixen passos de muntanya, a més de 3500 metres d'alçada, i es poden gaudir dels cims més alts amb geleres magnífiques.

Telety Pass (3980 m)
La travessa comença a la ciutat de Karakol (antigament Przewalski) a la riba de Issyk Kul. En una hora de cotxe, primera etapa al campament de iurtes a 2250 m. Haurem recorregut la vall de Djety Oguz entre boscos, prats i rius; a la vista els primers alts cims, destacant el Pic Ojuz Bashi de 5165 m.
El grup al Telety Pass
En la segona etapa es remunta la vall del riu Telety fins al campament a  2980 m, i en la tercera etapa superar el primer dels colls de muntanya  de la ruta: Telety Pass, després de 850 metres de desnivell queda un descens de 1250 metres cap a la vall de riu Karakol a 2550 metres.
Iurta a la vall de Kurgak Ter, pujant a l'Ala Kol
Resten tres jornades de travessa amb un gran atractiu: acampar a la vora del gran Ala Kul, llac glacial a 3532 metres, d'extraordinària bellesa envoltat per cims i geleres.
Una part del grup ascendirà un cim proper de 4000 metres i altres ens aproximarem a la gran gelera per observar i aprendre de la natura; una natura imponent que desperta sensacions i et converteix en un petit personatge en un espai immens.
La darrera etapa remunta l'Ala-Kol Pass, a 3900 metres, per obtenir el panorama més magnífic de la ruta: el gran llac, les geleres, els cims més alts com el Karakol Peak de 5216 m.
Ala Kol Pass
Descens de 1450 metres cap a la vall de Keldike i Arashan a 2600 metres, amb la presència del Palatka Peak (4730 m).
Dat i beneït, el Tien Shan o  muntanyes celestials resulten un bon espai per descobrir en una serralada que desferma la seva grandesa al llarg de l'Àsia Central. 
Imatge des la ciutat de Karakol
Tot plegat una nova experiència muntanyera que ha estat possible per la força i energia dels portejadors, als qui  mai haurem agraït massa la seva tasca.
I reconèixer la gran feina del nostre guia Vadim Savin d 'Aki- Sai Travel, així com a l'Anna Moragues de Bonviuretrek.