12 de gen. 2019

VIATGE AL SUD PATAGÒNIC (I): geografia, història i natura

Fitz Roy i Agulla Poincenot.
Si hi ha una regió al planeta d'especial atractiu és, potser, la Patagònia. Qui més qui menys ha pensat, i ho ha fet, en viatjar i conèixer aquesta part del món. De fet, des de fa dècades, en el món de l'alpinisme, les seves muntanyes han estat escenari d'escalades increïbles, esdevenint cims mítics i emblemàtics. També el turisme convencional és una de les fonts econòmiques de la regió, tot i que manté una certa autenticitat per les característiques de la seva geografia i la dimensió dels seus espais naturals.
Gelera del Perito Moreno, un dels espais més turístics de la Patagònia.
Argentina i Xile comparteixen aquesta geografia, potser única al món. Una immensa extensió de territori, de milers de quilòmetres, on les grans i belles muntanyes, les immenses geleres, la tercera superfície mundial de gel (després de l'Antàrtida i Groenlàndia), la seva latitud terrestre, la pampa, la influència dels oceans, la riquesa en fauna i flora, l'extrema climatologia (fins i tot a seu l'estiu), les grans masses d'aigua amb grans llacs, els espais on el mar i la terra s'uneixen en un entramat d'illes i canals complexes de navegar, l'essència de la vida humana en una natura extrema,.... es combinen en un paisatge en harmonia que sorprèn i mostra la gran força del nostre planeta.
                                           Ferry  de Punta Delgada (Xile) al gran estret de Magallanes, que connecta atlàntic i pacífic
A la seva gran dimensió geogràfica i natural, en la Patagònia sud es fa evident poder pensar en comprendre grans esdeveniments històrics. Als inicis del segle XVI, amb la primera volta al món protagonitzada per Magallanes i Elcano, s'obria un episodi de la història de la humanitat que havia de permetre iniciar els grans viatges i exploracions d'espais remots del planeta. A 53 graus latitud sud i d'allí l'arxipèleg de la Terra del Foc, on fins al segle XIX diversitat de tribus aborígens (alacalufs, yagans) en foren els seus pobladors. 
                                      Canal de Beagle i els Andes .
Terra d'exploració geogràfica i terra pel coneixement; fou en aquest indrets on Charles Darwin visqué moments excepcionals, navegant amb el Beagle, en el procés d'elaboració de les seves teories científiques.