4 de març 2019

VIATGE AL SUD PATAGÒNIC (i X): Ushuaia, la fi del món

Serralada dels Andes
Finalment Ushuaia,  1000 quilòmetres al sud l'Antàrtida, 3000 cap al nord Buenos Aires. Ciutat austral, emblemàtica, d'història recent i en gran creixement demogràfic i econòmic, que gaudeix d'un entorn extraordinari.
Far 'Les enclaireurs',(els exploradors) al canal del Beagle
Situada al sud de l'illa gran de Terra de Foc, la serralada dels Andes hi manté una immensa presència on el Canal del Beagle conforma una geografia imponent.
Canal del Beagle
Històricament, Terra de Foc i Ushuaia han viscut episodis extraordinaris; dels viatges en el Beagle amb Charles Darwin, fins a constituir un punt de partida bàsic per les exploracions antàrtiques. 
Memorial Guerra de les Malvines
Realment, és un indret on la història i la geografia es conjuguen amb tota la seva dimensió; una dada més és entendre com l'arribada dels europeus, sobretot a partir del segle XIX suposà un gran impacte per les cultures autòctones en aquesta part del món. Yamanes, Shelk'nam, alacalufes,....un bona diversitat d'ètnies van veure alterades les seves formes de vida fins a la seva desaparició.
Badia Lapataia
Avui en dia, interessant és realitzar una ruta caminant per la Badia Lapataia, formada per fiords, boscos i estrets que combinen en una natura on les ètnies indígenes van viure durant segles. Un espai natural en el Parc nacional de Terra de Foc, cada vegada menys verge.
Estafeta del correu de la fi del món, a la Badia Zaratiegui (Parc Nacional de Terra de Foc)

De fet, difícil és condensar en text i imatges tot una gran oportunitat de viure sensacions i aprendre en una de les terres, en altres temps, inhòspites i aptes per l'aventura i la ciència, avui un racó de món on la civilització humana és omnipresent.