20 d’ag. 2019

HISTÒRIA, CULTURA I MUNTANYES D'ARMÈNIA (I): el Genocidi armeni

Ascensió a l'Azdahak,  amb l'Ararat a l'horitzó
Fa més de 100 anys el poble armeni, i altres minories a l'Imperi Otomà, van patir un període de deportacions i persecucions. Es produïa el primer genocidi del segle XX que ha marcat la història i la personalitat dels armenis.
 Aquest desconegut fet històric significà el martiri d'un milió i mig d'armenis, així com una gran diàspora del que llavors era Armènia occidental sota dominació otomà.
En plena descomposició de l'Imperi Otomà, a finals de segle XIX i principis del segle XX, s'havia anat gestant una política de persecució que culminà en el genocidi en plena Primera Guerra Mundial. El resultat fou catastròfic.
Visitar Armènia, avui en dia, és inevitablement una lliçó d'història. Recórrer el Museu i Memorial Commemoratiu del Genocidi Armeni, ubicat a la capital Erevan, és un dels moments significatius per retre homenatge a les víctimes; impossible que l'emoció no sorgeixi i pensar en el dolor i patiment en tots els conflictes.

Complexe és resumir la llarga i convulsa història d'Armènia; geogràficament, país d'Àsia, situat al Caucas, es pot considerar la primera nació cristiana (l'any 301), sotmesa i repartida, al llarg del temps, entre grans imperis (romà, persa, bizantí, otomà, rus,..) el seu territori històric s'estén entre el llac Sevan, el Van (Turquia) i el Urmia (Iran). 

Avui en dia, és un país petit, amb llengua, cultura i religió pròpia encaixonat entre Turquia, Azerbaijan, Iran i Geogia; i sense sortida al mar. 


3 milions de persones poblen Armènia, independent des del 1991, amb10 milions que constitueixen la diàspora (resultat del genocidi)  repartida arreu del món, armenis de totes les nacionalitats, però amb gran vinculació amb els seus orígens ètnics
Ressaltar el conflicte actual entre Armènia i el seu veí Azerbaijan pel territori independent d'Artsakh (Nagorno Karabaj) 

Per conèixer més detalls històrics podeu escoltar les xerrades d'Eva Tobalina a
Armènia. Història y cultura (I)
Armènia (II)
                                          País sorprenent que no pot deixar indiferent al visitant. 
Bandera d'Artsakh i d'Armènia