21 d’ag. 2019

HISTÒRIA, CULTURA I MUNTANYES D'ARMÈNIA (II): Monestirs i 'Khachkars'


Khaschkars al monestir de Geghard
Un dels símbol culturals d'Armènia són les creus de pedra o khachkars; aquestes magnífiques esteles es troben arreu del país, sovint en els monestirs, capelles o cementiris, inicialment eren creus funeràries, però amb el temps es van convertir en un símbols culturals del poble armeni.
Fortalesa i monestir  Havuts Tar, prop de Garni (Reserva natural de Khosrov)

Armènia és una republicà laica, però manté un fort vincle religiós d'un cristianisme apostòlic i amb església nacional pròpia, essent un dels aspectes significatius del país.
                                                        Monestir de Sevan 
De fet, avui en dia el turisme ha començat a ser una activitats econòmica destacada, i la vessant cultural i monumental és el principal atractiu.

Temple de Garni
La visita als monestirs de Goshavank, Hayvavank, Geghard,.. són bons exemples de la riquesa de l'arquitectura i religiositat armènia.
Esglésies petites, amb cúpules, decorades amb creus de pedra i imatges de la verge són magnífics edificis capaços de suportar l'activitat sísmica del país.
Imprescindible la visita al Khor Virap (Pou Profund) on diu va estar empresonat Gregori l'Il.luminador o l'armeni evangelitzador i patriarca que aconseguí convencer al rei Tiridates, l'any 301, per convertir Armènia al cristianisme.

Però Khor Virap és un indret impressionant sota el gran volcà Ararat (5137 m), símbol nacional armeni, però des de 1921 en territori turc. Cal esmentar que la frontera entre Turquia i Armènia resta tancada des de dècades, reforçant la mala relació entre veïns; recordar que Turquia no ha reconegut el genocidi de fa 100 anys.