18 de juny 2020

CIRCULAR PEL MONTSEC DE MEIÀ: Roca Alta (1437 m)

Ja sense franges horaris, però dins els límits de la regió sanitària emprenem la ruta circular pel Montsec de Meià (o de Rúbies).
Dies enrera hem revisitat la zona per fer parcialment trams de la ruta que ara proposem.
Sortint de l'ermita de Meià, en la pista de Rúbies, un senderó fitat, ben arbrat i entre camps de conreu, menas al pas de Nerill.
Una fàcil grimpada dona accés a la feixa de la Roca Alta, ja amb vistes cap al Cadí i l'Alt Urgell.
La feixa, amb grans vistes sobre el plana de Lleida, porta al peu del Graell de la Roca Alta, que amb bon camí, tot i el seu dret pendent accedim al cim de la Roca Alta (1437 m).

En aquest punt la història de la recent guerra civil se'n fa present. Vestigis de la línia de front republicà es mantenen, malgrat l'avenç de la vegetació: dipòsit d'aigua, nius de metralladores, búnker de Durruti,  llargues trinxeres, ...són els testimonis del greus fets del 1938 en el front del Pallars.
Resseguim l'àmplia carena, fent el descens pel pas de les Eugues: breu desgrimpada, molta vegetació i ràpida pedrera cap als camps de tòfones que porten a la pista de Rúbies.
Pel marge dret del barranc, un bonic senderó permet fer ara més història visitant els dòlmens de la Lloella del Llop . Recuperem el cotxe prop de l'ermita.
Bona, i bonica, circular de no massa desnivell (650 m) per reconèixer aquesta zona del Montsec en unes cinc hores de caminada.
                                          Rutes d' JR  / http://excursionsdeljoanramon.blogspot.com/2019/03/montsec-suprem-pels-bunquers-de-la.html