9 d’ag. 2021

RUTES A L'ENTORN DE LES VALLS D'ÀNEU

                                                         Mata de València d'Àneu
Les Valls d'Àneu són una gran espai des d'on recórrer rutes sempre atractives.

Ruta BTT al bosc del Gerdar

Per triar i remenar optem, primer,  per realitzar part de la ruta 4 del Centre  BTT al Bosc del Gerdar. Des de Esterri, en direcció a València d'Àneu i Son del Pi, una pista forestal, exigent,  condueix al refugi del Gerdar passant per avetoses extraordinàries, en uns 700 metres de desnivell.

Important transitar (atenció terreny fràgil Pedals..) a peu els pocs quilòmetres que davallen cap al refugi pel Bosc del Gerdar i procurar la preservació del sòl. I destacar el refugi per a fer una bona parada. 

Ruta circular als llacs de Ventolau i Gola
Llac del Ventolau i serra de Mascarida (Coma del Forn)
Bona proposta és endinsar-se a la vall d'Unarre; des de Cerbi potser la millor opció és contractar un taxi 4x4 per accedir a l'aparcament proper al pla del Sartari, i fer el 6 quilòmetres de pista, molt estreta i en no gaire bon estat. Important tenir cura dels horaris d'accés a la pista.
Des del Planell de Sartari (1957 m) les possibilitats són diverses. Si es disposa de temps i forces és factible  l'exigent l'ascensió al Ventolau, també accessible des de la Pleta del Prat (Tavascan). Però gaudir de la volta circular als llacs principals,o bé combinar amb rutes més llargues, en són una gran activitat en terreny d'alta muntanya poc transitada.
                                Coll de Forn  amb els cims del Ventolau i Tres estanys
La ruta circular que recorre els estanys de Ventolau (2334 m), Tres estanys, Sord i el gran estany de la Gola (2240 m) resulta una bona caminada a més de 2000 metres i superant els 700 metres de desnivell i uns 9 quilòmetres .
                                     Estany de la Gola
Un recorregut de descoberta de territori que es pot completar, sobretot si ja es decideix baixar a Cerbi pel camí ral a l'ermita de Sant Beado.
                                     Pic de la Gola i la vall que porta als llacs superiors.
Fer el camí a peu de descens a Cerbi ofereix el coneixement de la meravella natural de la vall d'Unarre, molt rica en espècies de papallones.
                                   Una de les volianes més grans: Argentada comuna
Un goig en tots els sentits.
     
Especial esment aquesta flor: Matafocs de muntanya que viu  en cotes de 2000 metres.