13 de gen. 2022

EL PAÍS DE LA BIODIVERSITAT: COSTA RICA (I)

                                             Bosc humit tropical al Mistico Arenal Park

Tot i ser de petites dimensions, però de geografia i natura excepcionals, Costa Rica concentra el 6% de la biodiversitat natural del planeta. Aquest fet és resultat de la seva situació geogràfica privilegiada i, en part, de la política de l'Estat en promoure programes de protecció del medi natural.

                                             Colibrí
Així, malgrat la colonització espanyola i descolonització, des de 1821, la desforestació i el desenvolupament econòmic,.. el país ha aconseguit  crear un conjunt de parcs nacionals, representant un 14 % d'espais protegits, junt a un 38 % de territori cobert de massa forestal tropical.


Afegir la seva geografia caracteritzada per la presència de quasi 300 volcans, alguns actius, i  a més a més, una climatologia de dues estacions, estació seca, de desembre a maig, i una d'humida, maig a desembre.

          Volcà Arenal (1657 m), sempre fumenjant. Darrera erupció al 2010
Resultat de tot plegat un país muntanyós, densament de bosc tropical i amb una economia mixta d'agricultura exportadora (cafè, bananes, pinya, cacao,..), una certa indústria vinculada a l'economia estatunidenca i  un turisme que pretén una certa sostenibilitat.


                           Plantació de bananes prop de la costa caribenya.

La superfície del país  és d'uns 51.000 quilòmetres quadrats i una població al voltant de 5 milions. Es considera que l'any 1502 començà la colonització espanyola en arribar Cristòfol Colom a terres de l'actual Costa Rica en el seu quart viatge. La capital colonial fou situada a l'interior i anomenada Cartago, situada a 1435 m, al peu del volcà Irazú (3432 m. 

                           Basílica de Cartago destruïda per terratrèmol 

Un gran terratrèmol i altres circumstàncies polítiques van portar que San José es convertís en la nova capital el 1823, ara ja d'un estat independent.

                                     Teatre Nacional a la capital del país, San José
La colonització espanyola  suposà l'explotació del territori i la pràctica desaparició de la població indígena. Només resten mostres ben riques i diverses de l'existència d'aquelles cultures precolombines, com les anomenades esferes de pedra de Diquis.

 Parades  d'herbes i verdures al mercat central de San José

Un tastet del país et pot portar a visitar:

1. Parc Nacional de l'Arenal
2. La costa caribenya de Tortuguero
3. La serralada central: volcà Irazú i Cerro de la Muerte
4. La costa del Pacífic a Drake
Coneixent la gran diversitat de la seva natura, i sobretot la seva abundància d'aus, amb més de 900 espècies. 
          Com diuen el  Costa Rica, PURA VIDA