14 de gen. 2022

EL PAÍS DE LA BIODIVERSITAT: VOLCANS DE COSTA RICA (II)

                                          Volcà  i llac Arenal
Costa Rica està situada, geogràficament, en la conjunció de la plaques tectòniques del Carib i Cocos. Aquest fet fa que sigui un país muntanyós amb un bon grapat de volcans, alguns d'ells ben actius.

Font https://costarica.org/es/datos/geografia/

La cota més alta és el Chirripó (3820 m), però el volcà més alt és l'Irazú de 3432 m. ubicats a la serralada central. L'activitat eruptiva i les zones de protecció limiten les ascensions a molts del cims; tot i així excepcional és el volcà Arenal, de 1630 m.


Erupcions recents, al 1968 i de 1992, donen a l'Arenal la possibilitat de recórrer senders balisats on poder fer bons avistament de la biodiversitat dels seus boscos humits.

                                                      Mono de cara blanca

Tot tipus de fauna és possible observar, però són els ocells qui ofereixen els avistaments més impactans. La seva abundància, diversitat i bellesa resulten sorprenents.
                                        Tucà Pitgroc
                          Corb neotropical
                                               Tangara estinuenca
                             Motmo
                                        Tangara de Cap Daurat
L'altra visita imprescindible és el volcà Irazú, a la província de Turrialba. El seu Parc Nacional disposa d'un accès per carretera fins al 3200 metres i permet recórrer part del seus 3 cràters i observar, més enllà, l'actiu volcà  Turrialba (3340 m)
                       
Des de l'Irazú, el fumejant Turrialba
                                   Vol de Colibrí prop del cràter del Irazú
Excepcional també fer estada el massís del Cerro de la Muerte, a la cordillera de Talamanca, i punt més alt  de la carretera Panamericana. El seu microclima, per la seva alçada (3400 m), resultà el més fred del país (entre 1 i 13 graus).

És en aquest zona del país on es factible poder fer observació del gran ocell emblemàtic de Centreamèrica: el Quetzal. Unes hores de recórrer senders marcats en el bosc tropical pot fer possible un bon avistament del majestuós ocell.
PURA  VIDA