13 d’oct. 2022

VALL DE SIARB: Tossal del Puial (1913 m)

                                      Tornafort,  Montsent de Pallars i Montorroio
 Prop de Sort es troba la Vall de Siarb que mereix ser coneguda i recorreguda. La seva alçada i paisatge és un exemple de tot allò que té el Pallars Sobirà, més enllà de l'alta muntanya i la seva emblemàtica Pica d'Estats.

                               Bosc camí del Tossal del Puial
Amb l'excusa que el Tossal del Puial (1913 m) consta en el llistat de 100cims de la FEEC, val la pena resseguir la carretera de porta a Tornafort (1297 m) i caminar, en forta pujada, pel camí d'un bosc magnífic i solitari; és la Mata de Gavernet.

Part del camí està ben fressat, però en la seva part final cal estar molt atents per arribar al cim, ja fora del bosc. Hi ha fites i algun senyal més. 

El cim és un bon mirador de Collegats, l'Orri, Boumort i la capcalera de la Vall d'Àssua. Destacar la vista a la Geganta Adormida.
Però, a més a més, tota la serra de la Feixa està farcida de vestigis de la Guerra Civil: trinxeres ja desdibuixades, però evidents, que  permetre situar-se en la dimensió de la tragèdia del Front de Pallars al llarg del 1938.

En aquest cas, els vestigis corresponen a la línia de defensa republicana, però ben a prop poden localitzar-se restes de la línia franquista.
Recordeu que, des de l'abril fins al desembre del 1938, la guerra va tenir com a escenari dramàtic les terres de Lleida. Recórrer espais com aquest, o Sant Corneli,  o bé les Pedres d'Auló,... permet viatjar en el temps i prendre consciència del va significar i ser aquells anys de la nostra història.

Itinerari recomanable en tots els sentits en un racó del Parc Natural de l'Alt Pirineu


I per saber-ne més